Eddig festékporral, azaz tonerrel dolgozó lézernyomtatókkal lehetett a legolcsóbban nyomtatni. A kis lézernyomtatók esetében persze nem csak a toner utántöltését, hanem a kopóalkatrészek (ilyen a fényhenger és sok fogaskerék) időszakos cseréjét is meg kell oldani, ezért jellemzően egy kompakt, mindent tartalmazó tonerkazettával tudják le a kellékanyag utánpótlást.

Az új generációs tintasugaras viszont már olcsóbbak, mint a lézer, hiszen ezek már hosszú élettartamú nyomtatófejjel dolgoznak, amelyhez a tintán kívül semmilyen más kellékanyagról nem kell gondoskodni. A nagy kapacitású kellékanyagok ráadásul fajlagosan olcsóbbak, így összességében jobban lehet kijönni a rendszeres használat esetén, mint egy színes lézernyomtatóval. A szakértők szerint a teljesítmény tekintetében sem kell megalkudni, lézernyomtató minőségosztályban dolgozva percenként akár 16 fekete vagy ennek közel felét jelentő színes dokumentumoldal állítható elő.

Az új technológia már a multifunkciós készülékekben is megjelent, sőt a költséghatékonységot másképpen is növelni lehet az ilyen készülékekkel. Az elektronikus faxoláshoz például nem kell papírt pazarolni arra, hogy a nyomtató kinyomtassa az elküldeni kívánt dokumentumot, így idő és pénz takarítható meg.

Emellett, szintén hálózaton keresztül beolvashatunk akár többoldalas fájlokat is, az adagoló ezt önállóan megoldja akkor is, ha az eredeti lapok mindkét oldalára nyomtattunk. Ily módon kényelmesen létrehozhatunk a számítógépünkön kereshető PDF-archívumot, a papíralapú eredeti példányokat pedig irattárba száműzhetjük. A kétoldalas beolvasás és faxolás révén időt, a kétoldalas eredetik duplex másolása révén pedig papírt takaríthatunk meg.

Adott a duplex nyomtatás és másolás lehetősége is, azaz a nyomtató önállóan képes megfordítani a papírt és a hátoldalra dolgozni. Minden egyes kétoldalas nyomtatással, illetve másolással automatikusan levonható a költségekből egy másolópapír ára - állítják a fejlesztők.

Nyerjen nyomtatót!

A Computerworld weboldalán található kérdőív kitöltésével megnyerhető egy Epson BX625FWD multifunkciós, tintasugaras üzleti nyomtató, de a válaszadók között PC World és Computerworld negyedéves előfizetéseket is kisorsolnak.