Sorrendben a 30. árverését rendezi a tízéves Abigail Galéria, május 16-án a Művészetek Palotájában. A kerek számokhoz méltó anyaggal rukkolnak elő, amely nemcsak bőséges − 252 tétel −, de kvalitásos is, jó néhány olyan kép szerepel benne, amilyenhez hasonlóval mostanában nemigen találkozhattunk árverésen.
A legmagasabbról,17 millió forintról Vaszary János Pihenő matrózokja indul: ez "tengerpartos Vaszary", ami önmagában is értékjelző, hiszen azok a művész legkeresettebb képei, de még azok között is különleges dinamizmusa, art decós hangulata miatt. A többször reprodukált festményt utoljára 2010-ben láthatta a nagyközönség a Magyar Nemzeti Galéria és a Vaszary-villa közös tárlatán Balatonfüreden. (Vaszarytól van egy másik tengerparti festmény is, színes napernyőkkel, 4,8 millióért.)
Vaszary tanítványa volt gróf Batthyány Gyula, akinek művészetén szintén nyomot hagyott az art deco, azzal együtt, hogy megteremtette azonnal felismerhető saját stílusát is. Ő a válság előtti időszak árveréseinek nagy kedvence volt, árai dinamikusan mentek felfelé, az Abigailnél is megfordult több képe, legutóbb a Balkonon (Spanyol nők erkélyen). Ezúttal egy világosabb tónusú, expresszívebb festmény, a Lovarnő keres új gazdát, 14 millió forintos kezdéssel.
Aba-Novák Vilmos1935-ben festette a Szolnoki vásár című képét, melyet most 15 millió forintról indítanak (a festő Rómából hazaérve, 1930 nyarától egyre több időt töltött a szolnoki művésztelepen). A szintén római iskolás Patkó Károly 1940-es Etetés című műve 4,8 millió forinton vág a licitnek; a lovat ábrázoló festmény jelentőségét növeli, hogy Patkó utolsó korszakának művei általában külföldre kerültek.
Mednyánszky László Havas erdő házikóval című nagyméretű vászna 15 millió forint, ugyanennyin kezd Rippl-Rónai József Jernye falu éjjel című munkája, amelyet Szinyei Merse Pál birtokán vendégeskedve készített 1898 nyarán. A korábbi évek áradata után Rippl-Rónai manapság gyérebben bukkan fel árverésen, Ferenczy Károly művei pedig végképp aukciós ritkaságnak számítanak, így az 1902-ben készült Estre biztosan lesz majd licitáló a 8,5 milliós kezdés után.
A nagybányai festőiskola második nemzedékének fontos alkotójától, Perlrott Csaba Vilmostól három művet is találunk, a legmagasabbról a 13 millió forintra taksált  Fűrész utca a Keresztheggyel című kép indul.
A kiemelkedő képek sorát még lehetne folytatni, de kalapács alá kerülnek grafikai tételek, kortárs művek és az Abigailre jellemző "próféták", vagyis a külföldön befutott magyar művészek munkái is. Az érdekes darabok közé tartozik Vasarely 19 évesen, konzervatív stílusban olajjal megfestett Liszt Ferenc-portréja, de figyelemre méltó Jeges Ernő szép tájképe vagy a kortársak közül Csernus Tibor 2004-es Biciklisek című olaj-vászon munkája. Az izgalmas modern szobrokban bővelkedő kisplasztikai anyagban az erdélyi Jecza Péter Közeledés című bronza 700 ezer forintról indul.

Jankó Judit

keretes

Az aukciós anyagban helyet kaptak az Abigail legutóbbi kiállításának,a Párizsi kockának művészei közül is néhányan. Ez a tárlat a geometrikus absztrakció nemzetközi mestereit mutatta be, megfelelve a galériát vezető Hajdú Katalin azon szándékának, hogy a hazai kortársak mellett a nemzetközi trendekkel is megismertesse a magyar közönséget. A Párizsi kocka előkészítésében Nem's Judith párizsi művész segített − mondta el Hajdú Katalin, hozzátéve, hogy az 50 kiállított alkotás 20 százaléka már magyar vevőre talált.