Kortárs hagyatékokat árverez a Belvedere

Négy kortárs művész hagyatékából származó anyagot visz kalapács alá március 9-én a Belvedere Galéria, mindegyikük az örökösöktől származik − tudta meg lapunk a galéria tulajdonos-vezetőjétől, Forró Tamástól.
Kádár Márta, 2013. március 4. hétfő, 07:23
Fotó:

A művészek nem ismeretlenek a közönség előtt, de ritkán szerepelnek a műkereskedelemben. December közepétől a Belvedere árusítással egybekötött kiállításon mutatta be összesen 125 alkotásukat; az aukciós árakat, amelyek általában 10-15 százalékkal lesznek alacsonyabbak az örökösökkel való egyeztetés után, az árverés előtti napokban teszik közzé (cikkünk a kiállítási árakat közli).

Ligeti Erikától (1934−2004) harminc műtárgyat kínálnak, érmeket, plaketteket, kisplasztikákat. Nem egy közülük sokszor kiállított, reprodukált alkotás, ilyen a művész vörösmárvány önarcképe vagy a fából készült Kislovas szobor (mindkettő 2,8 millió forinton kezd). Az olyan meseszerű, groteszk figurákat megjelenítő művek, mint a Lóg az eső lába, a Perlekedők, Az angyalok is fáznak, a Szakácsmesterek glédája macskával vagy a Napozó 550 ezer és 1,2 millió közötti árakon szerezhetők meg.

Mostanában kezdték újra felfedezni Rafael Győző Viktort (1900−1981), aki Münchenben, Párizsban, Rómában folytatott tanulmányokat. 1929 és 1940 között Egyiptomban, Szíriában, Irakban és Libanonban ókori emlékek restaurálásán dolgozott és monumentális épületdíszítő műveket készített. A hatvanas években kiállított az Ernst Múzeumban, Prágában, Bejrútban, Varsóban; a most aukcióra kerülő művek zöme ebből az időből való, de a legizgalmasabb darab az 1950-es datálású Tengeri spirálok (220 ezer forint). A legdrágább kép egy 480 ezer forintra tartott olaj-vászon Konstrukció.

Néhány olajfestmény és húsznál több akvarell és kollázs szerepel Szladovics Vilmos Gusztáv (1931−2008) hagyatékában, 60−950 ezer forint közti árakon, sok köztük a dekoratív táj- és városkép, mozaikszerű absztrakt jelenet. Szladovics itthon kevéssé ismert, annál inkább Németországban, ahol 1969−2003 között élt, 1976-tól a düsseldorfi EP galériának volt állandó kiállító festője.

Az ismeretlenségből hozza a műkereskedelembe a galéria az Aradról húszévesen Magyarországra települt Perhács László (1922−1998) műveit. Perhács 1948 óta kiállító művész, aki csak ajándékba adott képet; a festészet mellett rajzolt, illusztrált, plakátokat, díszleteket tervezett, iparművészettel is foglalkozott. Absztrakt tájait geometrikus elemek népesítik be, árai vonzók, 60−240 ezer forint közöttiek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK