Közel 15 ezer embert kellett kimenteni a hó fogságából

Országszerte 14 400 embert és 3700 gépjárművet szabadítottak ki a mentőegységek a hó fogságából - ismertette a szombat délutáni adatokat a katasztrófavédelem és a rendőrség.
MTI, 2013. március 16. szombat, 16:27
Fotó: Napi.hu

A katasztrófavédelem 754 műszaki mentést hajtott végre, 182 jármű kiszabadítása pedig most is tart - közölte a rendőrség és a katasztrófavédelem a police.hu oldalon megjelent közös közleményben. A közutakon - a havazással összefüggésben - már nincs mentésre váró ember. Jelenleg 31 település van elzárva a külvilágtól, míg az elzárt utak száma 57, az útszakaszoké pedig 41 - tették hozzá, jelezve egyúttal, hogy a rendőrség továbbra is korlátozza számos település elhagyását. Az áramszolgáltatás szünetelésével küzdő 91 településen a rendőri jelenlét folyamatos - közölték.

A Magyar Honvédség katonái mostanáig hét megyében több mint 70 műveleti feladatot hajtottak végre a rendkívüli időjárási viszonyok következményeinek elhárítása érdekében - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szombaton az MTI-vel. A Magyar Honvédség többek között lánctalpasaival és egyéb terepjáró eszközeivel sok személyautót, buszt és teherautót szabadított ki a hó fogságából. Több helyen a közműszolgáltatások helyreállításában segítettek, illetve segítenek jelenleg is. Süle Attila ezredes, a Magyar Honvédség műveleti csoportjának ügyeletes vezetőjének tájékoztatása szerint a honvédség nyolc alakulatának állományából kijelölt csoportok március 14. este óta folyamatosan segítették a mentési munkálatokat. Az ezredes megjegyezte: számos, a honvédség rendelkezésére álló speciális technikai eszközt vetettek be, köztük olyanokat is, amelyek alkalmazása igazi "unikum" volt.

A hibák gyorsabb elhárítása érdekében Szekszárdról és Székesfehérvárról vezényelt át szakembereket az áramszolgáltató Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe - közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szombat délután. Takács Judit elmondta: az áramellátás nélkül maradt települések száma 76-ra csökkent a megyében, az áramszolgáltató 145 munkatársa dolgozik a szolgáltatás visszaállításán. A Dunántúlról érkezett szakemberek szombat kora délután munkába álltak az érintett településeken, emellett egy Szolnokról érkezett csapat is folyamatosan segít a hibák elhárításában - tette hozzá. A hadnagy tájékoztatása szerint a térségben ötven darab, katasztrófavédelem által biztosított aggregátor működik, ezen kívül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól további tizenhárom aggregátor érkezik. Az eszközöket a legfontosabb áramfelhasználók, így a melegedőhelyek, idősotthonok, gyermekotthonok és vízművek között osztják szét. A megyei védelmi bizottság elnöke a Magyar Honvédség Katasztrófavédelmi Operatív Törzsétől egy lánctalpas, úszó gépjárművet igényelt, melyet a belvízzel fedett területeken leszakadt vezetékek helyreállítási munkálataihoz használnak. A katasztrófavédelem munkagépei jelenleg három nehezen megközelíthető területen nyújtanak segítséget az áramszolgáltató szakembereinek - közölte a szóvivő.

A csütörtökön kezdődött havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat - közte autópályát is - járhatatlanná tett, autók és kamionok akadtak el, több vonalon megbénult a vasúti közlekedés, valamint számos településen megszakadt az áramszolgáltatás vezetékszakadások, oszlopdőlések miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

riperes, 2013.03.17 10:25

Ha Pintér nem támadna azonnal,hanem elismerné ezt egy kicsit elszabtuk,a kommunikáció megint gyenge volt-ez egy parancs-utasítási rendszerben nem is csoda-akkor legalább enyhíteni lehetne az erkölcsi kárt.A tűzoltók,mentősök ,katonák biztosan maximálisan megtettek mindent,de a vezetés egy kicsit sokat hezitálhatott mit is kellene pontosan tenni.Ez a nyilatkozatokból is látszik.De a mundért azt védeni kell!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarTosPista, 2013.03.16 18:40

Igen, szabálytalan autósok.
Mire elolvad a hó, minden autón ott lesz vagy 3 mikuláscsomag tiltott helyen parkolásért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html