Lenyomta a Szép kártya az üdülési csekket

Tavaly többet költöttek a munkavállalók a Szép kártyájukkal, mint az üdülési csekkel. Összességében a munkáltatók kis híján kétszer annyit töltöttek fel a kártyákra, mint amennyi az üdülési csekk rekordja volt.
F. Szabó Emese, 2013. január 21. hétfő, 00:00
Fotó: Napi.hu

A Szép kártya bevezetésekor számos szkeptikus vélemény is hallható volt, amely temetni kezdte a hazai szálláshelyeket, mondván, eddig az üdülési csekkek felhasználása jelentős lendületet adott a szektornak, s ez hogyan fog alakulni a jövőben. A jelek szerint elég jól alakul, legalábbis az idén már többet költöttek Szép kártyával a kártyabirtokosok, mint üdülési csekkel.

A szallas.hu portál az utazási, belföldi üdülési szokásokat vizsgálta meg, s ennek keretén belül azt is megfigyelte, milyen intenzitással használták az üdülési csekket és a Szép kártyát a pihenni vágyók. Ezek alapján 2011-hez képest mintegy ötödével nőtt a két alternatív fizetőeszköz használata 2012-ben. Ami igazán érdekes, az az, hogy üdülési csekkel az átlagos költés 48 ezer forint volt, míg Szép kártyával 52,3 ezer forint.

A kétfajta juttatás közti különbség még szembetűnőbb, ha a teljes feltöltést nézzük. Az üdülési csekkek történetében a legnagyobb összegű munkáltatói költés 42 milliárd forint volt, még a Szép kártya bevezetését megelőzően. Ehhez képest tavaly ezt a mértéket messze túlszárnyalta a piacvezető Szép kártya forgalmazó OTP egyedül is. Összesen pedig több mint másfélszer többet költöttek a munkáltatók a kártyák feltöltésére, mint az üdülési csekkre valaha.

A kártyát − ami a szorosan vett üdülést illeti − nagyjából olyan széles körben lehet felhasználni, mint az üdülési csekket. A csekkhez kapcsolódó mellékes elemek hiányoznak ugyan − ennek csúcsa kétséget kizáróan a benzinköltség fizetése volt −, ám kérdéses, mennyire hiányzik ez a rendszerből.

Az üdülési csekkek lassan végleg kikopnak a rendszerből, s akkor az lesz majd a nagy kérdés, hogy a Szép kártya egyedül mire képes. A jelek szerint többre. Azt ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az üdülési csekk másodlagos szerepe a béren kívüli juttatások mellett az volt, hogy az üdülési alapítvány pályázat útján rászorulók üdültetését támogassa. Ezt a Szép kártya nem teljesíti − de a széles palettájú Erzsébet utalványok már igen, emiatt került rájuk összességében elég jelentős költség munkaadói és elfogadóhelyi oldalon együttvéve.

Szép kártya adatok, 2012. december
Milliárd forint
Elfogadóhelyek száma, ezer darab39,7
Szerződött munkáltatók száma, ezer darab18,9
Igényelt Szép kártyák száma összesen, ezer darab768,3
Igényelt társkártyák száma, ezer darab17,7
Kiadott (már leszállított) Szép kártyák száma, ezer darab765,3
Szálláshely alszámlára feltöltött összeg17,8
Vendéglátás alszámlára feltöltött összeg43,2
Szabadidő alszámlára feltöltött összeg10,7
Szép kártyára feltöltött összeg összesen71,7
Szálláshely alszámláról fizetett összeg10,1
Vendéglátás alszámláról fizetett összeg28,8
Szabadidő alszámláról fizetett összeg5,1
Szép kártyával fizetett összeg összesen44,0
Forrás: kormany.hu

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

waszabi, 2013.01.21 12:10

Azt az egy apróságot felejtették ki a statisztikusok a számításból, hogy a 2012 dec. 31.én lejáró szépkártya kereteket el kellett költeni tavaly. Az NGM csak dec 29-én váratlanul hosszabbította meg a keret költhetőségi határidejét.
A szép kártya bevezetésekor adózási szempontból kedvezőbb volt a cégeknek már 2011 decemberében kifizetni a 2012-es kereteket, viszont a lejárati határidő a kibocsátást követő év vége.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

4x4, 2013.01.21 09:15

miért nem lehet vonatjegy / tömegközlekedésre használni a szép kártyát? az ücs-t lehetett....

mi a francnak kellett a 3 alszámla a szép-en belül???

ha ez a két dolog megoldódna, akkor azt mondanám nekem mind1 h. nevezik. Ám eddig egy nagy kalap ****
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nagyapa, 2013.01.21 05:14

Ezt a baromságot.Persze,hogy tarolt az un.Szép kártya,mivel 2012.dec.31-ig kellett az üdülési csekket elhasználni.Már mindenhol a Szép kártyát fogadják el.Viszont a Szép kártya egy kalap sz...,mert v agy ezt,vagy azt a szolgáltatást lehet csak fizetni vele.Aki kapja meg dühöng,hogy erre se jó,arra se jó,csak és kizárólag,amire a cége,munkáltatója befizetett.Itt megint a fideSSből járt jól valaki,akinek a biznisze van benne.De lehet,hogy a csuti cigánygyerek hasznát képezi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html