Százezer fölé emelkedett 2013 januárjának utolsó napjaira az MKB Szép kártyát használók száma, akik több mint 4200 munkáltatótól kapnak ebben a formában béren kívüli juttatást, összesen több mint tízmilliárd forintot. Összesen az év végén 780 ezer kártyabirtokos volt, majd 19 ezer munkáltató révén, a juttatás értéke pedig 71,7 milliárd forint volt.

Az idén több tényező is befolyásolhatja a Szép kártyák további terjedését. Negatív irányba hathat, hogy az Erzsébet-utalványok kedvezményesen adható kerete ötezerről nyolcezer forintra emelkedik, ez azonban kevésbé befolyásolhatja azokat, akik nem nagyon szeretnének utalványokkal bajlódni.

A piacvezető OTP 10-15 százalékos bővülést tervez az idén, hosszabb távon azonban a pozícióját megőrizve egymillió kártyával lenne igazán elégedett. Ez a teljes piacra vetítve azt jelenti, hogy a béren kívüli juttatások piacán nagyjából 1,2-1,3 millió kártyának van helye. A bővülés üteme kérdéses, ahhoz, hogy az idén meglegyen az egymillió kártya a piac egészét tekintve 25-30 százalékos kártyaszám-emelésre van szükség.

Ez első pillantásra túlzónak tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy 2012-ben robbant be a Szép kártya, a 780 ezer kártyabirtokos jelentős többsége tavaly kapta meg a kártyáját. Hasonló ívet futott be az Erzsébet-utalvány is, nulláról kétmillióra nőtt a felhasználók száma. Ennek fényében pedig nem is annyira valóságtól elrugaszkodott a robbanásszerű kezdet után a harminc százalékos bővülés.

Ezt erősíti, hogy a folyamatosan bővülő elfogadóhálózat révén egyre könnyebb a kártyák felhasználása - az MKB kártyáját 11,5 ezer helyen fogadják el, de összesen majd 40 ezer helyen lehet fizetni valamilyen kártyával, ám ezek a számok napról-napra nőnek.