Az idei 33. Budapesti Tavaszi Fesztiválon az UNIQA támogatásával nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum és a KOGART Ház közösen létrehozott kiállítása. A tárlat ritka kultúrtörténeti pillanat. Több mint harminc éve látott utoljára a közönség olyan nagyszabású kiállítást Budapesten, amely a 18-19. század magyar festészetéről ad átfogó képet azzal a speciális megkötéssel, hogy a kiállított alkotások mindegyike magángyűjtemények féltett kincse. - jegyezte meg Pongrácz Márta, az UNIQA Biztosító műtárgy és festmény szakértője a kiállítással kapcsolatban. A kiállítás nemcsak egyfajta művészettörténeti áttekintés nemzeti festészetünk megszületéséről és a millenniumig tartó fejlődéséről, hanem különleges esemény is, hiszen ezek a képek csak néhány hónapra "bújnak elő" a magángyűjtemények védett, és a külvilágtól elzárt világából, hogy azután ismét hosszú időre láthatatlanokká váljanak a nagyközönség számára.

"Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkáljon, alkosson, teremtsen." Széchenyi István nemes bizakodással áthatott gondolatát közel 130 festmény igazolja a múzeum falain. Mindegyikük hiteles emléke a magyar nemzet múló századainak is. A tárlaton fölbukkannak történelmi portrék, Mányoki Ádám Sarolta Amália hesseni hercegnőről, II. Rákóczi Ferenc hitveséről festett arcképe, emellett a korszak kiemelkedő poétáinak Csokonai Vitéz Mihálynak és Berzsenyi Dánielnek hiteles képmásai is. Markó Károly, Lotz Károly festményei mellett gyönyörködhetünk Paál László titokzatos erdei képeiben. Mednyánszky László komor, mégis végtelenül humánus, grandiózus képi világa lenyűgöző. Munkácsy Mihály, Benczúr Gyula, Rippl-Rónai József és Szinyei Merse Pál festészetét ritkán kiállított remekművek képviselik a tárlaton.

Az UNIQA Biztosító műtárgybiztosítási szakértője, Jaksa Éva szerint a kiállítás két ékessége Munkácsy Mihály "Poros út" című remekműve és Csontváry Kosztka Tivadar "Tarui tájkép naplemente idején" című képe, melyek mindegyike aukciós rekordáraival a műkincspiac nagy szenzációja volt. Az UNIQA büszke arra, hogy a magángyűjtők bizalmát élvezvén mindkét intézmény állandó biztosítójaként része lehetett ennek a kiállításnak a létrehozásában. A kiállítás megtekinthető 2013.03.23.-tól 2013.07.21.-ig a Magyar Nemzeti Múzeumban.