Új helyszínen, a Falk Miksa utcában tartja második magyarországi árverését május 26-án a svájci Biksady Galéria. A 209 tétel sok grafikát, nyomatot tartalmaz, de vannak jelentős festmények, plasztikák és negyvennél több fotó is. Utóbbiak szinte egytől egyig olyan kiemelkedő darabok, amilyenek a nemzetközi műtárgypiacon nagy összegekért cserélnek gazdát. Ezen az aukción is milliós árakon indulnak − kérdés, ezeket megadják-e a magyar gyűjtők. A listavezető 2,2 millió forintos kezdéssel a világhírű Robert Mapplethorpe 1982-es Lófej című munkája László Károly berni gyűjteményéből. (Egy Mapplethorpe-felvétel, a Zászló, áprilisban rekordáron, 158 500 dollárért, vagyis közel 29 millió forintért kelt el a Sotheby'snél.) Moholy-Nagy Lászlótól a Változó motívumok 1994-es nagyítása 1,2 millió forintot kóstál, az Andy Warhol köréhez tartozó Victor Bockris felvétele − amelyen Andy Warhol és Muhammad Ali látható − 1,6 millión kezd. Több ismert vintázs fotó is van a hattételes André Kertész-kollekcióban, mint például a Torzítás (1,3 millió) vagy a Törött üveg (1,2 millió). A négy Martin Munkácsi-fotó 550−700 ezer forint között indul, a kísérleti és szürrealista ihletésű fotózás német mesterétől, Floris Michael Neusüsstől két felvétel egyenként 550 ezer forintról, Paul Jonas szürreális Picasso-portréja 750 ezer forintról pályázható meg. A néhány éve elhunyt Szász János három felvétele 220 és 320 ezer forint közötti árakon indul.
A festmény és grafikai anyagban most 3,4 milliós indítást kapott a közelmúlt több aukcióját megjárt Kádár Béla-gouache, a Csendélet nőalakkal. Jó vétel lehet két Kádár Béla-szénrajz, Deák András és Deák Imre gyűjteményéből 500 ezer, illetve 850 ezer forintért. A hazai aukciós életben ritkán fordul elő Ébneth Lajos konstruktivista korszakának alkotása, most egy 1928-ból való kompozíciója 2,4 millió forintos árat kapott.
A nemzetközi színtérről több az egymilliót meghaladó kikiáltás: az osztrák Alfred Pirkhert 1914-es Hősszerelmes című vászna például 1,7 millióért, a belga Marc Eemans szürrealista kompozíciója 1,3 millióért érhető el. A német William Wauerrel már a Biksady tavalyi aukcióján találkozott a közönség, akkor egy expresszív kisplasztikájáért adtak kilencmillió forintot, most egy olajképét 1,6 millióról lehet megpályázni. Joan Miro százpéldányos aquatinta nyomatának 77. lapját egymillió forintról indítják. A két jelzett, vegyes technikájú Vasarely-kompozíció 1,8, illetve 1,5 millió forint, Étienne Beothy (Beöthy István) bronz kisplasztikájáért pedig 1,2 millió forintról kell ajánlatot tenni.