A Tesco által megtermelt hozzáadott érték 101 milliárd forintot tett ki 2010-ben. Gazdasági beágyazottsága révén a beszállítói kapcsolatok és az elköltött munkavállalói jövedelmek miatt további 110 milliárd forint értékű hozzáadott érték előállításában játszott szerepet, és így a Tescohoz kapcsolható a nemzetgazdasági bruttó hozzáadott érték közel 1 százaléka - állípatotta meg a Századvég Gazdaságkutató, a cégről készüt elemzésében.

A Tesco Global Áruházak Zrt. Magyarország legnagyobb kiskereskedelmi vállalkozása, a gazdasági lábnyomának vizsgálata időszerű. A Tesco által közvetlenül megtermelt hozzáadott érték - ami a GDP számításának alapjául szolgál - a teljes nemzetgazdaság bruttó hozzáadott értékének 0,45 százalékát, míg a kiskereskedelem 12 százalékát adta 2010-ben. (Összegét tekintve nagyjából megfelel a komoly fejlesztési támogatásokban részesülő szállodaipar által megtermelt értékkel.)

Az ágazatközi kapcsolatok és az elköltött munkavállalói jövedelmek révén a Tesco által előállított 100 forint hozzáadott érték a nemzetgazdaság más területein további 109 forint hozzáadott érték létrejöttét segíti elő. A közvetett és indukált hatásokat is figyelembe véve a Tescohoz kapcsolható a teljes magyar gazdaságban előállított hozzáadott érték közel 1 százaléka.

A Tesco 2010. évi, összesen 71 milliárd forintra becsült éves adóbefizetése az államháztartás kiadási oldalát tekintve nagyságrendileg megfelel a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatásával. A közvetlenül előállított hozzáadott értékének több mint a fele az állam bevételeit növelte.

Az adózási jellemzők kapcsán kiemelhető, hogy a Tesco által fizetett különadó körülbelül a harmadát teszi ki a teljes bolti kiskereskedelem részéről teljesített befizetésnek. Nemzetgazdasági szinten a Tescohoz kapcsolódó foglalkoztatás a multiplikatív hatások miatt összesen körülbelül 29155 munkahely létesülésében, vagy adott esetben megtartásában játszott
szerepet 2010-ben, ami az összes alkalmazotti létszámnak nagyjából egy százalékát teszi ki. Emellett a Tesco átlagbérei, mind a fizikai, mind a szellemi foglalkoztatottak esetén meghaladják az iparági átlagot.

Hőnyi Gyula