Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az E.ON Hungária Zrt.-nek nem csupán az a célja, hogy a különböző gyártókat versenyeztesse és ezzel minél energiatakarékosabb termékek fejlesztésére ösztönözze a vállalatokat. Fontos a program kommunikációja is, aminek köszönhetően a lakosság tudomást szerezhet a számára legkedvezőbb választás lehetőségéről, amellyel akár több tízezer forintot lehet spórolni évente − mondta el Winkler János, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja. Az E.ON Hungária az E.ON Energiatakarékossági Díjat 2010-ben alapította, a verseny feltételei pedig azóta sem változtak: a díjra bármely háztartási készülékgyártó ingyenesen benevezhette készülékét. Az energiafogyasztás vizsgálatát ezúttal is a TÜV Rheinland Intercert Kft. szakértői végezték el olyan módszerekkel, hogy azok bármikor reprodukálhatóak legyenek.

A tavalyi verseny érdekessége, hogy tv-kategóriában kizárólag 3D-s készülékeket neveztek be a gyártók. Az eredményekből kiderült, hogy a háztartási gépek közül a legnagyobb energiaigényű készülék a mosógép és a hűtőszekrény. Ezekkel éves szinten akár 10-10 ezer forintot is meg lehet takarítani. A mosogatógépekkel és a porszívókkal átlagosan 5 ezer, a 3D-s tv-vel pedig 3-4 ezer forint spórolható meg évente egy átlagos energiaigényű készülék használatához viszonyítva.

Az E.ON kezdeményezése példamutató, hiszen a háztartási gépek valós használati adataiból lehet reális fogyasztásmegtakarítással számolni. Ez segítséget jelent az anyagi gondokkal küszködő családoknak, közvetlenül kihat a nemegyszer szociális problémát jelentő gazdálkodásukra. A felmérések szerint egy magyar háztartás évente körülbelül 2200 kWh energiát fogyaszt, amennyiben ezt az értéket a 3,8 millió háztartásban csak 100 kWh-val sikerül csökkenteni, az országos szinten 380 GWh megtakarítást jelentene. Ez az energiamennyiség négy évig fedezné Budapest közvilágítását.