− Miért tartja fontosnak a sportolók támogatását a KÉSZ cégcsoport?

− A vállalat 30 évvel ezelőtti megalakulásakor a fő tulajdonos, Varga Mihály a cég alapelveként fogalmazta meg az emberközpontú szemléletet, és azóta is az embert tartjuk a legnagyobb értéknek a cégen belül és sporttámogatási rendszerünkben is. Mindig is a tehetséges fiatal sportolókat támogattuk, belőlük később nemzetközi szinten rendkívül sikeres sportemberek lettek, közöttük van például Lékó Péter sakkozó, Szávay Ágnes teniszező, Gyurta Dániel úszó, Nyúl Zoltán fogathajtó, illetve a londoni olimpiára készülő Janics Natasa kajakozó. Ahogyan sokan mások, a cégcsoport tulajdonosa is rajong a labdarúgásért, ezért 2007-ben létrehozta a KÉSZ Labdarúgó Akadémia Alapítványt, amelynek keretében jelenleg körülbelül 500 gyereket támogatunk az óvodástól a gimnazista korúakig Szegeden és Szeged környékén. Emellett a Magyar Férfi Tenisz Davis Kupa-válogatottat is szponzoráljuk, és bár jelenleg elsősorban az akadémiára koncentrálunk, más sportágakat sem zárunk ki a támogatási körből.

− Hogyan támogatják a sportolókat és mekkora összeget szánnak erre évente?

− A KÉSZ cégcsoport régóta a sport világában mozog, a cégen belül és kívül is sok szakemberrel állunk kapcsolatban, egy ilyen stáb válogatja ki a tehetséges gyerekeket, fiatalokat, akik ebben részesülhetnek. A kiválasztásnál és támogatásnál ugyanazt a szemléletet alkalmazzuk, amit a cégen belül is: szakmailag kompetens, kitartó és fejlődőképes egyéneket keresünk, akik nagy akaraterővel rendelkeznek. A támogatás lényege a tehetséggondozás, és nem a már sikeres sportolók támogatása, ezért amint a sportoló fiatalok elérik első nemzetközi sikereiket, "elengedjük a kezüket". Nem az üzleti siker jelenti a fő motivációt számunkra, hanem a társadalom építése. Sporttámogatásra évente körülbelül 40-50 millió forintot költünk, ebből finanszírozzuk a KÉSZ Labdarúgó Akadémiát, és mellette négy-öt egyéni sportolót is tudunk támogatni.

− Miért döntöttek úgy, hogy létrehozzák az akadémiát is?

− Amellett hogy a tulajdonosnak nagyon fontos volt a futball, úgy gondoltuk, nem felnőtt csapatok, klubok vásárlásával tudjuk a leghatékonyabban támogatni a magyar labdarúgást, hanem utánpótlásképzéssel. Ez pedig úgy működik a legjobban, ha a gyerekeket, fiatalokat nem kollégiumokban, hanem saját környezetükben segítjük, a saját iskoláikban járhatnak edzésekre. Fontos, hogy rendszerünkkel támogassuk a Magyar Labdarúgó Szövetség munkáját is, mely kiemelt energiákat mozgósít az utánpótlásképzésre.

− Milyen eredményeket értek el eddig?

− Számos nemzetközi és magyar kupát nyertünk meg. Öt évvel ezelőtt 160 gyermekkel kezdtük a programot, ma már 500 résztvevőnk van. Idén februárban Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja is csatlakozott az akadémiához, az alapítvány fővédnöke lett, szakmai segítséget nyújt a munkánkhoz. Idén Kecskemétre is kiterjesztettük a programot, először bizonyos óvodákban, majd az iskolákban indítjuk el az edzéseket, valamint a kecskeméti SOS Gyermekfalu egészségnevelő programjához is segítséget kívánunk nyújtani.

− Hogyan működik az akadémia?

− A szegedi és Szeged környéki, illetve hamarosan a kecskeméti óvodákkal és iskolákkal működünk együtt; e tanintézményekben speciális sportosztályokat alakítanak ki, és az óvodák és iskolák pályáján vagy a közeli pályákon tartjuk az edzéseket. Fontos számunkra, hogy az akadémia az oktatási rendszerbe épüljön be, és minél több gyermekhez eljusson, minél fiatalabb korban. Társadalmi munkában, a szülőkkel és az oktatási intézményekkel közösen újítjuk fel a pályákat. A programot a KÉSZ cégcsoport alapvetően önerőből fedezi, de partnereink közül is többen elkezdték már támogatni az akadémiát. A gyerekeknek a részvételért nem kell fizetniük, és a felszerelést, a táborokat, a versenyeken való részvételt, az utazást is az akadémia állja. A gyerekeket első körben egy szakmai felmérés alapján választjuk ki, amelyet "A" és "B" licences edzőink végeznek el. A kiválasztási folyamatba mentális felmérés és felkészítés is beletartozik. Az akadémia tagjává vált gyerekek kötelezettséget vállalnak arra, hogy jól fognak tanulni. Nem minden gyermekből lesz majd labdarúgó, ezért is kiemelten fontos, hogy jó tanulmányi eredményeik legyenek. Az iskolák is azt igazolják nekünk vissza, hogy a sportosztályok tanulmányi átlaga kiemelkedő. Többek között ennek köszönhető, hogy az iskolák és szülők is rendkívül támogatóak, sokan részt vesznek a pályafelújításokon, lelki támogatást nyújtanak a gyerekeknek, akik tapasztalataink szerint nagyon kitartóak. Amikor Buzánszky Jenő eljött az egyik edzésre, több száz szülő jött el. Az akadémia keretében egy egészséges életmódra nevelő programot is elindítottunk Szegeden és környékén a gyerekeknek és a szülőknek.

− Magyarországon a szponzoráció hagyománya nem túl erős, és ezt a trendet a válság hatásai is erősítik. Önök csökkentették a válság kezdetekor a sportra szánt összegeket?

− A sportra szánt összeg nem változott, a támogatás átstrukturálására azonban szükség volt, ahogyan a cégen belül is szükség volt szerkezetváltoztatásra. Valóban nem túl egyszerű a szponzoráció, és a válság óta egyre nehezebb. Különösen az építőiparban, ahol jelentősen visszaestek a beruházások, és a cégek a saját fejlesztésükkel vannak elsősorban elfoglalva, kevés a támogatásra fordítható összeg. A KÉSZ finanszírozási csomagot különít el az akadémia számára, a szemléletünkkel egyszerűen nem lenne összeegyeztethető a támogatás megvonása a sportolóktól. Hosszú távon is a sportolók támogatásában gondolkozunk. Idén a látvány-csapatsportok támogatása után igényelhető társasági adókedvezmény jelentett nagy segítséget az utánpótlás-nevelésben, hozzájárult az akadémia tervezett fejlesztéseihez.

− Mire koncentrálnak a jövőben a sporttámogatás terén?

− Folyamatosan fejleszteni fogjuk a KÉSZ Labdarúgó Akadémiát, és fenntartjuk a már meglévő pályákat, osztályokat. Kecskeméten is elkezdjük a futballoktatást. Szeptembertől az SOS Gyermekfaluban is elindítjuk a programot. Kecskemét várossal közösen ki fogunk alakítani egy utánpótlás-nevelő központot. Továbbra is támogatni fogjuk az egyéni sportolókat és a teniszválogatottat. Minden sportágra nyitottak maradunk, nemcsak a futballra. Nem a sport, hanem az egyének állnak a sporttámogatás középpontjában. A források lehetnek korlátozottak, de mindenképp megmarad a jelenlegi támogatási rendszer.