Jogszerű maradhat-e egy törvény, amelynek a szellemisége, az indoklásban kitűzött célok köszönő viszonyban sincsenek a végleges tartalommal, a köré épült rendszerrel? Beszélgettem egy jogásszal, akinek hasonló esete fut - szerinte a válasz nem, mert ha egy döntéshozó "testületet" megvezetnek, majd az bizonyíthatóan eszerint határoz, akkor nincs az a bíróság, amely ne adna helyt a kifogásoknak.

Hány kifogás merülhetne fel a trafiktörvénnyel szemben? Volt 42 ezer cigaretta-értékesítési pont, ebből több mint 1700 trafik. Most van kevesebb mint 3200 ember, akik között első körben több mint 5400 koncesszió oszlott meg. Jó részükről a sajtó lerántotta a leplet, ki miért nyerhetett a jogszabály szellemiségét megkerülve, a média egy része igyekszik szőnyeg szélére állítani Lázár Jánost, Hódmezővásárhely polgármesterét, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, aki "szent célokra" hivatkozva passzírozta át a törvényt. A lóláb először akkor lógott ki - amint azt elsőként megírtuk - , amikor az EU-nak megküldött dokumentum forrásában a Continental Dohányipari Zrt. első emberének neve szerepelt, érzékeltetve, hogy utoljára a lobbi nyúlt bele a jogszabályba, azaz a tervezetnek annyi köze van a "szent célokhoz", mint cigarettának az egészséghez.

A második gyomros a szerencsejáték-szervezés kínálatba emelése volt, majd mivel az unión ez átcsusszant, gyorsan megjátszották a szeszes italt, a hírlapot és az üdítőitalt is. A piacbefolyásolás csimborasszója azonban a cigaretta árrésének növelésére tett javaslat volt - már az eredményhirdetés után. Ez a kiskereskedelmet is mellbe vágta, hiszen ilyen feltételekkel tíz körömmel kapaszkodtak volna a termékbe. A jogalkotó lényegében az orránál fogva vezette a kiskereskedelmi lobbit, amely szó nélkül mondott le a dohánytermékekről. Senki sem merte feltételezni, hogy Lázár a verseny gyökereihez is hozzányúl, bár mindenki pontosan tudta, hogy a jövedékiadó-szabályozásban van mód a cigaretta árrésének állami kézbe vételére, hiszen a törvény szerint azt a gyártó, a forgalmazó alakíthatja -  a hangsúly a lebegtetésen van.

A sajtó ugyan leszedte a keresztvizet a CBA-sokról, de nyerési arányuk nem éri el beadott pályázataik harmadát, mint ahogy a COOP-osoké sem. Egy egészen más klientúra nyert a megígértekkel szemben - kérdés, hogy jogszerűen-e, illetve hogy az alapul szolgáló jogszabályok szabályosak-e? A válasz később jöhet, most kommunikációs hadjárat látszik kibontakozni azok részéről, akik keveset vagy semmit sem nyertek. Előbb Lázárnak kell a szőnyeg szélére állnia, majd az egész jogszabálynak versenyestül, szellemiségestül, mindenestül...