Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter fővédnökségével idén harmadik alkalommal rendezik meg május 24. és 26. között a bányászati nyílt napokat. A rendezvénysorozat keretében a közönség az egyébként a publikum elől elzárt helyszínekre nyerhet bebocsáttatást, valamint bepillantást a mindennapi munkába. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az ásványok-, ásványi nyersanyagok és energiahordozók - illetve a kutatásukat és kitermelésüket végző bányászati ágazat - ellátás-biztonsági és stratégiai fontosságára.

Az EU-szerte "Minerals Days" cím alatt futó programhoz a Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ), bevonva a magyarországi bányászathoz kapcsolódó szervezeteket, a hazai helyszíneken történő rendezéssel csatlakozik. Ez évben első ízben a nyílt napokat a bányászat egészére ki kívánja terjeszteni a szakmai szövetség. A szervezésben-rendezésben eddig is élenjáró visontai és bükkábrányi szénbányászat-, az ércbányászat-, valamint a kő és kavicsbányászat mellett a szénhidrogén bányászat is részt vesz a nyílt napok megrendezésében.

Az eseményen szakmai védnökséget vállalt Kovács Pál, klíma és energiaügyi államtitkár, Horváth Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és Jászai Sándor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke.

Az EU szintű nemzetközi bányászati szakmai szervezetek, továbbá - az általuk létrehozott és az EU Bizottsággal együtt működtetet - EU Bányaipari Szociális Párbeszéd Bizottsága kezdeményezésére 2009-től kétévente hirdetik- és rendezik meg nemzetközi és tagállami szinten a "Minerals Days" rendezvénysorozatot.