Nyílt napokat tartanak a bányászok

Idén is megrendezik Magyarországon a bányászati nyílt napokat, ezúttal először az esemény a bányászat egészére kiterjed.
NAPI, 2013. április 30. kedd, 13:52
Fotó: Napi.hu

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter fővédnökségével idén harmadik alkalommal rendezik meg május 24. és 26. között a bányászati nyílt napokat. A rendezvénysorozat keretében a közönség az egyébként a publikum elől elzárt helyszínekre nyerhet bebocsáttatást, valamint bepillantást a mindennapi munkába. A program célja, hogy felhívja a figyelmet az ásványok-, ásványi nyersanyagok és energiahordozók - illetve a kutatásukat és kitermelésüket végző bányászati ágazat - ellátás-biztonsági és stratégiai fontosságára.

Az EU-szerte "Minerals Days" cím alatt futó programhoz a Magyar Bányászati Szövetség (MBSZ), bevonva a magyarországi bányászathoz kapcsolódó szervezeteket, a hazai helyszíneken történő rendezéssel csatlakozik. Ez évben első ízben a nyílt napokat a bányászat egészére ki kívánja terjeszteni a szakmai szövetség. A szervezésben-rendezésben eddig is élenjáró visontai és bükkábrányi szénbányászat-, az ércbányászat-, valamint a kő és kavicsbányászat mellett a szénhidrogén bányászat is részt vesz a nyílt napok megrendezésében.

Az eseményen szakmai védnökséget vállalt Kovács Pál, klíma és energiaügyi államtitkár, Horváth Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és Jászai Sándor, a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnöke.

Az EU szintű nemzetközi bányászati szakmai szervezetek, továbbá - az általuk létrehozott és az EU Bizottsággal együtt működtetet - EU Bányaipari Szociális Párbeszéd Bizottsága kezdeményezésére 2009-től kétévente hirdetik- és rendezik meg nemzetközi és tagállami szinten a "Minerals Days" rendezvénysorozatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2013.04.30 14:03

A magyar bányászat jövője...a fidesz-mszp álláspontja ugyanaz:sorvasztás.
A jobbik fejlesztené.
...csak, hogy fejleszteni pénz kérdés.
És érdemes-e egyáltalán?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html