Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az indukált pluripotens őssejtek (iPSC) képesek átalakulni bármilyen testi sejtté. A 110 évnél tovább élő úgynevezett szuperszázévesek nemcsak koruk miatt figyelemre méltóak, hanem jó egészségük miatt is. Ez az elit csoport ellenállónak tűnik számos időskori betegséggel - köztük az Alzheimer-kórral, szívbetegségekkel, rákkal - szemben. A kutatók azonban nem tudják, miért élnek egyesek 110 éven túl is, míg mások nem.

A Sanford Burnham Prebys orvostudományi intézet és az AgeX Therapeutics biotechnológiai vállalat kutatóinak először sikerült átprogramozni egy 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké. Kutatásukat a Biochemical and Biophysical Research Communications című folyóiratban mutatták be.

"Egy nagy kérdésre kerestünk választ. Lehet-e ilyen öreg sejteket átprogramozni" - mondta Evan Y. Snyder professzor, a tanulmány szerzője. Megmutattuk, hogy lehetséges, és értékes eszközünk van arra, hogy találjunk géneket és más tényezőket, amelyek lelassítják az öregedési folyamatot - tette hozzá.

A tanulmányban a kutatók három ember - köztük a már említett 114 éves nő, egy 43 éves egészséges ember és egy gyors öregedésben - progeria - szenvedő nyolcéves gyermek vérsejtjeit programozták át iPS-sejtekké, majd azokat mesenchymális őssejtekké, amelyek számos sejttípussá képesek differenciálódni, így fontos szerepet játszanak a különféle kötőszövetek - csont-, porc- és zsírszövet - kialakulásában.

A kutatók azt találták, hogy a szuperidős sejtjei ugyanolyan könnyen alakultak át, mint a másik két emberé. A telomerek - a DNS "védősapkái", amelyek rövidülnek a korosodás által - szintén visszaállítódtak fiatalkori szintre. A szuperidős sejtjeinél ez a telomervisszaállítódás azonban kevésbé volt gyakori a többi mintához képest. Ez azt jelzi, hogy az extrém öregedésnek hosszú távú hatásai vannak, amelyeket le kell győzni a sejtöregedés hatékonyabb visszaállításához - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.