Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kimeríthetetlennek bizonyult a szocialista relikviák, a szocreál műalkotások tárháza: még mindig százával adnak be ilyen tárgyakat az ezek árverezésével először foglalkozó Pintér Galériához, pedig a most stílszerűen november 7-re időzített Soha többet! aukció immár a "harmadszor" kiegészítést viselheti címében.

Nemcsak a mennyiség, a kvalitás is figyelemre méltó − mondta lapunknak Pintér Péter −, egyre több művészileg értékes műalkotás is felbukkan. Különösen erős most a plasztikai anyag. Van benne kisplasztika Kisfaludi Strobl Zsigmondtól (Szabadság-szobor, Lenin), Kerényi Jenőtől (Osztapenko, Integető), Somogyi Józseftől (Martinász), Csíkszentmihályi Róberttől (Lenin-relief), Olcsai Kiss Zoltántól (Emlékműterv, Munkásőr, Lenin), Mikus Sándortól (a székesfehérvári felszabadulási emlékmű terve, Rákosi-portré). Ezek néhány százezertől 800-900 ezer forintig vannak árazva, a legdrágább, 1,3 milliós tétel is egy jelzés nélküli, méretes bronz Marx-mellszobor. (Más ismeretlen alkotóktól is tucatnyi plasztika akad, Lenin, Sztálin, Rákosi, Marx, Engels vagy éppen Münnich Ferenc és Kádár János ábrázolásával, de ők a sztárok az olajfestményeken, a grafikákon vagy akár a textileken is.)

A kor − és Rákosi − kedvelt festőjétől, Csáki-Maronyák Józseftől egy pasztell Rákosi-portrét lehet megszerezni, a munkásmozgalmi tárgyú grafikáiról híres Barna Miklós szénrajzáról Marx és Engels tekint ránk. Konecsni Györgynek tizenhat műve szerepel az aukción, az egyik ceruzarajz Rákosit, egy olajkép Engelst ábrázolja, a többi vásznon partizánokat, munkásokat láthatunk, de több bélyegterve, illetve a székesfehérvári vasútállomás pannójához készült tanulmánya is megvehető.

A 250 tételes választékban 100 ezer forintért kínálják Basilides Sándor olvasztárját, 250 ezerért Czene Béla bányászportréját, 120 ezerért Orosz János szántó parasztját. Gyár-, metró-, vasútépítésről szólnak apa és fia, Dobroszláv Lajos és Dobroszláv József akvarelljei. Domanovszky Endrétől egy 1953-as vászon, a Műszakváltás 360 ezer, Bernáth Auréltól egy női portré 480 ezer, a MÉMOSZ-falikép terve pedig 400 ezer forintot ér. Angyalföldi Szabó Zoltán, Biai Föglein István, Károlyi Ernő, Istókovits Kálmán, Pleidell János sem vonhatta ki magát a kor stíluseszményei alól, bár gyakran csak a művek címeivel utaltak a szocializmus építőire és építményeire.

Kerényi Jenő Osztapenkójának kicsinyített változata

A porcelán és a kerámia is megihlette a szocreál alkotókat: a Zsolnay gyár eozinmázas Lenin-brüsztjére, munkásőrpárjára, szovjet katonájára Herend Lenin-, illetve Sztálin-figurával válaszolt.

Villanyszerelő, ismeretlen mestertől