A Virág Judit Galéria október 18-i őszi aukciójának legfontosabb darabja Patkó Károly A Római Magyar Akadémiában című 1931-es festménye. Húszmillió forintról indul érte a licit, de becsértéke felső határa felmegy 50 millióig. A római iskola − azaz a Rómában ösztöndíjasként működő festőkből kinőtt művészcsoport − gyűjtése fontos területe a hazai műkereskedelemnek, bár sok életmű szétszóródott, sok kép lappang, sokat eredetileg sem hoztak haza. Patkó 1928-tól három évig volt a Római Magyar Intézet első évfolyamának növendéke, ez a festménye is szerepelt az évfolyam alkotásaiból rendezett kiállításon a Nemzeti Szalonban. Az 1984 óta külföldi magángyűjteményben levő kép értékéhez kultúrtörténeti háttere mellett sokat tesz hozzá az újszerű temperatechnika, a szokatlan perspektívahasználat is. Patkótól még egy kép van, az 1926-os Aktok szabadban, Kovács Gábor gyűjteményéből; kezdő ára 3,2 millió, felső becsértéke nagyjából a duplája. Patkó barátjától, Aba-Novák Vilmostól most egy nagybányai tájkép szerezhető meg, a Zazar part Felsőbányán, 8−10 milliós becsértékkel, az alsó érték feléről indítva. A zsánerfestészetet megújító Hollósy Simontól − akinek müncheni szabadiskolája a nagybányai művésztelep létrejötte előtt vonzotta a fiatal festőket − a Vidám helyőrség kerül kalapács alá, 6 millió forintos kezdéssel, 12−18 milliós becsléssel.

Rippl-Rónai József Maillol festi feleségemet című festménye Amerikából jött vissza, ahol a harmincas évek óta volt magángyűjteményben, kikiáltási ára 3 millió, becsértéke 5−8 millió forint. Rippl-Rónai többször is megfestette festőbarátja, Pierre Bonnard portréját, közülük most egy 1910-es pasztellt árvereznek, 4 millió forintról indulva, 7,5−12 millió forintos becsértékkel. Derkovits Gyula 1929-es Fekvő női aktja 10 millióról várja a liciteket, becsértéke 18−22 millió forint. Kádár Béla Art deco hölgye az egyik katalógus-címlapkép, 10−15 milliós becsértékkel bír és az alsó határ feléről indul.

A tájképek közül kiemelkedik Nemes-Lampérth József papírlemezre festett Folyóparti tája, becsértéke 25−30 millió forint, kezdő ára a felső érték fele. Ifj. Markó Károly Firenze látképe a megszokott romantikus, részletgazdag festmény, kikiáltási ára 6 millió, becsértéke 12−16 millió forint.

A csendéletek közül a legértékesebb Berény Róbert Pipás csendélete, amely a Fruchter-gyűjteményből származik, így provenienciája is emeli az értékét. Becsértéke 30−40 millió, kezdő ára az alsó érték fele.

A kortársak sorában fontos darab Keserü Ilona "Mind" című 1980-as vászna, amely alacsonyan, 2,2 millióról indul, 4−6 milliós becsértékkel, így hosszú távú befektetésnek is jó lehet.

A római magyar akadémiában Patkó Károly képe 50 millió forintot is érhet
Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n