Az első nap igazi VIP-esemény volt, szupermodellekkel és szupergazdag orosz meg kínai vevőkkel, de az eladásokra sem panaszkodtak a kereskedők. Sok nagy galéria számolt be arról a Reutersnak, hogy két nap után újra kellett rendeznie a standját, olyan gyorsan fogytak a műalkotások − még úgy is, hogy a gyenge dollár távol tartotta az amerikai vevőket.

Az árverési piacon is tart a főszezon: a világ két vezető aukciósháza, a Christie's és a Sotheby's a héten tartja Londonban impresszionista és modern árverését, utána a kortársaukciók következnek a jövő héten, majd július első napjaiban mindkét ház a régi mesterekkel zárja londoni sorozatát.

A Christie's a múlt héten egy háromnapos kiállításon mutatta be kínálatának legfontosabb tételeit, köztük például egy férfiakttanulmányt Michelangelótól (ez július 5-én kerül kalapács alá, 3−5 millió fontos becsértékkel). Itt volt látható egy vízililiomos Monet, amely a holnapi impresszionista aukció legdrágább képe 17−24 millió fontos kezdéssel, valamint az árlistán utána következő Picasso, a 9−12 millió fontra becsült Alvó fiatal lány.

Az idén eddig jócskán riválisa mögé szorult Sotheby's másnap remélheti a nagy dobást, ekkor kerül ugyanis kalapács alá náluk Egon Schiele Házak színes ruhákkal című képe. A 22−30 millió fontra becsült alkotás először kerül piacra: a bécsi Leopold Museum adja el. (Az ügyletre részben azért kényszerülnek rá, hogy egy emblematikus Schiele-kép, a festő szerelmét ábrázoló Wally náluk maradhasson: a múzeum hosszú eljárás után csaknem 15 millió eurót fizetett ki a portrét egykor birtokló, a nácik által kifosztott bécsi műkereskedő, Lea Bondi Jaray örököseinek.) A Sotheby'snél is lesz több Picasso, de a Schiele-kép mellett a legtöbbet egy Giacometti-szoborért, a 10−15 millió fontra becsült Három sétáló emberért várják a ház szakértői.