Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem igazán lehetnek boldogok azok, akik tavaly szeptemberben, 1900 dollár feletti árfolyamokon vásároltak aranyat befektetési céllal, hiszen a nemesfém árfolyama azóta sem tudta igazán megközelíteni akkor elért csúcsát, s jelenleg is mintegy 10 százalékkal e szint alatt tartózkodik. A dollárban számított árfolyam azóta csak oldalazásra volt képes, s beszorult egy elég széles sávba, amelynek alsó határát az 1530, felső szélét pedig az 1800 dolláros árfolyam jelenti.

Kép: Reuters

Az egy éve tartó, úgynevezett sávozó mozgás ellenére a hosszabb távon befektetőknek egyelőre nincs okuk aggodalomra, a legalapvetőbb technikai elemzési eszköz, a csúcsok és mélypontok elhelyezkedésének vizsgálata az árfolyamban egyelőre nem jelzi azt, hogy véget ért volna az arany árfolyamának felfelé tartása a dollárral szemben. Ennek a technikának a lényege, hogy kizárólag a legális csúcsok és mélypontok egymást követő elhelyezkedését figyelve állapítja meg az uralkodó trendet. Egy mélypontot csúcs követ, egy csúcsot mélypont. Akkor megy egy árfolyam új, magasabb csúcsra vagy mélypontra, ha az adott napon elért árfolyam egy bizonyos százalékkal − a leggyakrabban 3 százalékos szűrőt használnak − meghaladja a korábbi csúcsot, és az új mélypont esetében is hasonlóak a feltételek. Akkor szokás ebben a rendszerben legális csúcsról vagy mélypontról beszélni, ha az adott csúcs vagy mélypont kialakulásának napját bemutató japán gyertya vagy oszlop tartományán kívül a következő időszakban legalább három napot, hetes chart esetén hetet eltölt az árfolyam.

Ebből a szempontból az arany dollárban számított árfolyamának hetes chartján jelenleg a csúcsok és a mélypontok a már említett két szélsőérték között helyezkednek el. Ez azt is jelenti, hogy 1800 dolláron már csinált egy alacsonyabb csúcsot az árfolyam az 1900 dollár feletti értékekhez képest, azonban az 1530 dolláros mélypontnál mélyebbre nem süllyedt még, s ezért trendfordulatról nem lehet beszélni. Ha az árfolyam az említett sávot − melynek szélessége nagyjából 270 dollár − lefelé hagyná el, akkor a sáv szélességével megegyező mozgás lenne az alakzat szerint elvárható, a célárfolyam egy ilyen mozgás esetén 1250 dollár magasságába mutatna. A mozgás útjában található a kiemelt jelentőségű, 1300 dollár körüli zóna, ez volt ugyanis az utolsó olyan legális mélypont a hetes grafikonon, ahonnan az arany ára magasabb csúcsra emelkedett. Csak akkor lehetne az évtizedes aranydrágulási trend teljes végéről beszélni, ha ezt a támaszzónát törné át tartósan lefelé az árfolyam. Ugyanakkor ha felfelé történne kitörés a sávból, akkor méltán lehetne számítani arra, hogy a kurzus az alakzat szélessége miatt új, a 2011 őszén elért csúcsnál is magasabb értékekre emelkedik.

Nem fénylik annyira az ezüst

Míg az arany árfolyama dollárban számolva az elmúlt egy évben nem épített ki mélyebb mélypontot, addig az ezüsté már túl van egy ilyen produkción. A múlt év szeptemberében bekövetkezett zuhanással ugyanis áttörte az árfolyam a tavaly májusi mélypontot, s az alacsonyabb csúcs után alacsonyabb mélypont következett a grafikonon, ami az emelkedő trend végére utalhat. Ugyanakkor azóta a 26 dolláron lévő támasz megfogta az ezüst jegyzését, s látszik, hogy ezen a szinten folyamatos a kereslet a nemesfém iránt. Az ezüst árfolyama az aranyéhoz hasonlóan azóta egy széles sávban oldalazik, a sáv alját a 26 dolláros szint, tetejét a 35−37 dolláros régió jelenti.Optimizmusra adhat okot, hogy a sáv aljáról legutóbb a 2008 óta tartó, a korábbi hiperbolikus emelkedésnél lanyhább meredekségű trend indította felfelé az árfolyamot. Bár a legutolsó felívelés 35 dollár magasságában ismét elakadt, ezután egy magasabb mélypontról indult neki a kurzus az újabb emelkedésnek. Ha sikerülne a magasabb mélypontról indított támadás az említett ellenállási zóna ellen, akkor ismét megnyílhatna az út első körben a tavaly ősz elején beállított, 40 dollár feletti tartományba. Igazán negatív jelzés akkor érkezne a nemesfém árfolyama szempontjából, ha a korábbi erős támaszszint alá nézne be az árfolyam. Ez 26 dollár alatt van, ami a mostani áraktól meglehetősen messze helyezkedik el.