Program az általános iskolától a diplomáig

Új közösségi házba költözött idén a Csányi Alapítvány Pécsett, így lehetővé vált, hogy Szeged és Nagybajom mellett itt is újabb csoportot indíthasson. Az idei beválogatást követően az alapítvány által támogatott gyermekek száma 225 főre nő. A háromszoros túljelentkezés jelzi, hogy a tízéves kortól a diploma megszerzéséig tartó időszakra kínált minőségi képzés és támogatás a mai világban kivételes ajánlat.
NAPI, 2013. április 29. hétfő, 08:09
Fotó:

A Csányi Alapítvány küldetése segíteni a tehetséges gyerekeket, hogy élhessenek adottságaikkal. Nemcsak a fiatalokat, hanem családjaikat is támogatják, hogy az otthoni környezet megfelelő hátteret biztosítson ahhoz, hogy a tanulásra koncentráljanak. Az alapítvány 2005-ben indult 20 gyermek támogatásával, azóta közel tízszeresére, 180 főre emelte a támogatott gyerekek számát, idén ez az alapítvány három közösségi házában − Pécsett, Szegeden és Nagybajomban − további 15-15 fővel egészül ki. A korábbi pécsi ház már szűkösnek bizonyult, így az alapítvány a költözés mellett döntött, és az eddigi kettő mellé idén érkező újabb csoporttal, illetve a jövőben tervezett ismételt létszámnöveléssel a pécsi támogatottak köre 2015-re 57 főre emelkedik.

A tervek azonban még ennél is nagyratörőbbek. A koncepciójuk szerint hamarosan már a 300 főt is eléri a támogatott gyerekek száma, amelyhez nagyban hozzájárul majd a jövőre Mohácson induló közösségi ház két új csoportjának indítása is. Egy gyerek éves támogatása közel egymillió forintot igényel, erre fedezetet az alapítói vagyon hozama és a támogatók adományai jelentik. Az alapítványba kizárólag pályázati úton lehet bekerülni Kaposvárott, Szegeden, Jászberényben, Nagybajomban és Pécsett, ahol jelenleg is működnek a program központjait jelentő közösségi házak. A gyerekek 4. osztályos kortól válhatnak résztvevőkké, és a diploma megszerzéséig kapnak szakmai és anyagi segítséget.

Az évek során az alapítvány számtalan fiatal sorsát igyekezett egyengetni. Tavaly például a 11 éves kora óta az alapítványnál tanuló Bozsóki Balázs felvételt nyert a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karára. Az eltelt évek bizonyították, hogy a program valódi esélyt jelent, sikeresen vezeti támogatottjait. De talán ami a legfontosabb, hogy az alapítvány tagjai a kemény munka ellenére is boldog gyerekek, akik erős, összetartó közösséget alkotnak, felelősséget éreznek egymás és az alapítvány iránt. Különlegességnek számít, hogy a szülők körében is formálódik ez a közösség, amelyet az alapítvány többek között a Szülők Akadémiája című előadás-sorozatával segít elő.
Csányi Sándor alapító vallja, hogy az anyagi jólét és az ezzel járó ismertség kötelezi az embert, hogy fokozott felelősséggel forduljon a társadalmi problémák felé. Mindig is fontosnak tartotta, hogy az igazi értékek − tehetséges gyermekek, értékes emberek és értékes alkotások − esélyt kapjanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK