Vass Péter, a galéria vezetője − miközben örült az érdeklődésnek − már a következő három-négy aukcióra fokuszál, hiszen minden második hétfőre tervezi kamaraárveréseit, a legújabbat éppen mára. Ehhez azonban újdonságok kellenek − magyarázza. − Arra nincs esélyünk, hogy a hagyományos árverési piacra be tudjunk lépni, ezért olyan gyűjteményeket hozunk Magyarországra, amelyek itthon csak ritkán fellelhető műtárgyakat tartalmaznak.

Ezek egy része már ott sorakozik a piaristák nagy múltú épületében kialakított Váci utcai galéria vitrinjeiben. Polgári, nagypolgári arany vagy ezüst dísz- és piperetárgyak, hibátlan, eredeti formában, elsősorban francia darabok I. és III Napóleon korából. Vannak köztük tűzaranyozott parfümösüvegek, ezüst szépítőszeres kellékek, női csecsebecsék, copf üvegcsék, csontlegyezők, ezüst színházi pénztárcák, tűtartók, gyűszűk, elefántcsont faragások. A másik tárlóban apró wiener bronz figurák, erotikus miniatűr szobrocskák, szecessziós üvegek, német szerkezetű, felújított órák, art deco íróasztaldíszek.

A galériás családjának a 30-as évektől 1968-ig Párizsban, illetve más francia városokban volt régiségüzlete − tudtuk meg a tárgyak forrása iránt érdeklődve. Az üzlet megszűnt, de a kapcsolat a régi kollégákkal, gyűjtőkkel, azok utódaival megmaradt. Az ő kollekcióikból, ötven-hetven gyűjtőtől szerzik be az árverések anyagát.

Bár a galériás és az eladók is tisztában vannak az ismeretlen piac kockázatával, bíznak műtárgyaik különlegességében, szépségében és abban, hogy a magyar gyűjtők is ráéreznek e tárgyak varázsára. Vass Péter hozzátette: igen kedvező, jóval az európai piaci árak alatt viszik kalapács alá a behozott tárgyakat, jutalékként pedig csak 18 százalékot számolnak fel.