Rés a műkereskedelmi piacon

Meglepően jól sikerült a Csók István Antikvitás első kamaraárverése október végén, pedig a 104 apró ezüsttárgyat, néhány festményt és grafikai tételt tartalmazó aukciót még kísérletnek szánták. Mégis, a tételek harmada elkelt, ami egy kezdő intézménynél igen jó eredmény, amikor manapság sok bejáratott aukciósház is ilyen elkelési arányt produkál. Nem volt nagy verseny, leginkább kikiáltási áron vásárolt néhány gyűjtő meg kereskedő.
Kádár Márta, 2011. november 7. hétfő, 07:40
Fotó:

 

Vass Péter, a galéria vezetője − miközben örült az érdeklődésnek − már a következő három-négy aukcióra fokuszál, hiszen minden második hétfőre tervezi kamaraárveréseit, a legújabbat éppen mára. Ehhez azonban újdonságok kellenek − magyarázza. − Arra nincs esélyünk, hogy a hagyományos árverési piacra be tudjunk lépni, ezért olyan gyűjteményeket hozunk Magyarországra, amelyek itthon csak ritkán fellelhető műtárgyakat tartalmaznak.

Ezek egy része már ott sorakozik a piaristák nagy múltú épületében kialakított Váci utcai galéria vitrinjeiben. Polgári, nagypolgári arany vagy ezüst dísz- és piperetárgyak, hibátlan, eredeti formában, elsősorban francia darabok I. és III Napóleon korából. Vannak köztük tűzaranyozott parfümösüvegek, ezüst szépítőszeres kellékek, női csecsebecsék, copf üvegcsék, csontlegyezők, ezüst színházi pénztárcák, tűtartók, gyűszűk, elefántcsont faragások. A másik tárlóban apró wiener bronz figurák, erotikus miniatűr szobrocskák, szecessziós üvegek, német szerkezetű, felújított órák, art deco íróasztaldíszek.

A galériás családjának a 30-as évektől 1968-ig Párizsban, illetve más francia városokban volt régiségüzlete − tudtuk meg a tárgyak forrása iránt érdeklődve. Az üzlet megszűnt, de a kapcsolat a régi kollégákkal, gyűjtőkkel, azok utódaival megmaradt. Az ő kollekcióikból, ötven-hetven gyűjtőtől szerzik be az árverések anyagát.

Bár a galériás és az eladók is tisztában vannak az ismeretlen piac kockázatával, bíznak műtárgyaik különlegességében, szépségében és abban, hogy a magyar gyűjtők is ráéreznek e tárgyak varázsára. Vass Péter hozzátette: igen kedvező, jóval az európai piaci árak alatt viszik kalapács alá a behozott tárgyakat, jutalékként pedig csak 18 százalékot számolnak fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK