XX. századi festményekkel, szobrokkal, műtárgyakkal, ezüstökkel és keleti szőnyegekkel tervezte március 20-i tavaszi árverését a Pintér Galéria. Az igazi szenzáció már az anyag lezárása után futott be: a kihagyhatatlan darab egy közel hatkilós ezüst Fabergé-kínáló (képünkön). Ilyet eddig csak múzeumi katalógusban láttam, de az sem volt ennyire dekoratív − mondta lapunknak Pintér Péter, a galéria tulajdonosa. A Szentpéterváron készült, 1908−1926 közötti fémjellel, K. Faberge mesterjeggyel ellátott kínáló üvege pótolt, de így is 19 millió forinton indulhat rá a licit.

Az eredeti katalógus 172 tétele között különlegesség Reigl Judit litográfiája, a New York 2001. szeptember 11., 680 ezer forintért, illetve egy másik litográfia John Lennontól: a 300 példányban sokszorosított Peace brother 198. számú példányát 450 ezer forinton indítják.

A festmények között a legmagasabb kezdőár 4,5 millió forint: ennyin indul Mattis Teutsch János faragott, festett fa aktszobra, illetve Bálint Endre két képe, a Bikahal jegyében és az 1969-es Búcsúfa. A milliós képek sorában van Czóbel Olvasó lánya 3,4 millióért, egy Boromisza Tibor-önarckép (3 millió), egy Perlrott Csaba Vilmos tempera (Cigánylányok, 2 millió) és két Scheiber (egyenként 1,3 millió). Tihanyi Lajos litografált Bölöni György-portréja, a festő ajándékozó soraival egymillió forintról indul, Vajda Lajos ceruzarajzáért 550 ezer forintot kérnek.

A kortárs felhozatalból kiemelkedik ef. Zámbó István Szeretkező felhőkarcolók II. című olajképe 800 ezer forintért, feLugossy László és Filep Sándor két-két olajképpel van jelen, mindegyik 450 ezer forinton kezd, csakúgy, mint Taubert László archaikus görög szobrot idéző férfiaktja.

Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n