Szépen teljesített Picasso három szerelme

Egyformán győztesnek érezheti magát a világ két nagy aukciósháza a nyári londoni árverési sorozat első hete után, amikor impresszionista és modern múalkotások kerültek kalapács alá. Összértékben a Christie's nyert, de a legmagasabb egyedi árat a Sotheby's érte el.
NAPI, 2011. június 27. hétfő, 08:00
Fotó:

A Christie's június 21-én mintegy 140 millió font értékben tudott eladni az impresszionista és modern aukcióján kalapács alá került 92 tételből (az előzetes összesített becsértékek sávja 115−165 millió font volt). A legmagasabb árakat Picasso három szerelmével érték el: egy Dora Maar-portré 1939-ből jutalékkal együtt 18 millió fontért talált gazdára, bőven felülmúlva a 4−8 millió fontos előzetes becslést. Az elődjéről, Marie-Therese Walterről 1935-ben festett Alvó fiatal lány ára 13,5 millió font lett, 9−12 milliós becslés után - a bevétel a sydneyi egyetem kutatási alapját gazdagítja, miután 2010-ben ezzel a feltétellel ajándékozta a képet az intézménynek egy név nélkül maradó donor. (Ez a két festmény látható jobboldali képünkön.) Picasso későbbi barátnője − két gyermekének anyja −, Francoise Gilot 10,7 millió fontot hozott a konyhára az 1946-ban készült mellképével, 10 milliós felső becslés után. Nem talált viszont gazdára a legmagasabban, 17−24 millió fontos sávban indított festmény, egy befejezetlen vízililiomos Monet − a Bloombergnek nyilatkozó szakértők kissé túlárazottnak találták a képet. Három évvel ezelőtt − a válság előtti piaci csúcson −  a Christie's még 40,9 millió fontért tudott eladni egy hasonló Monet-t.
Az egyedi árversenyben az egy nappal később árverező Sotheby's került az élre, miután a várakozásoknak megfelelően rekordáron, közel 24,7 millió fontért (mintegy 7,5 milliárd forint) értékesítette Egon Schiele 1914-ben készült Házak színes ruhákkal című festményét (képünkön balra), csaknem megduplázva ezzel a művész korábbi aukciós rekordját. A bécsi Leopod Museum által némiképp kényszerűségből eladott festményt (Napi Gazdaság, 2011. június 20.) előzetesen 22−30 millió fontra becsülték és egy név nélküli telefonos ajánlatra ütötték le (a közvetítő a ház londoni orosz részlegének a feje volt). A 35 tételesre redukált katalógusból csak három tétel maradt vissza − derül ki a ház közleményéből −, az összbevétel 96,9 millió font lett, szemben a 77−111 milliós előzetes becslésekkel. Egy évvel ezelőtt a Sotheby's hasonló aukcióján 51 tétel szerepelt, az összbevétel 112,1 millió font lett. Most az eladóké a terep − értékelték az összképet a médiának nyilatkozó műkereskedők. Aki megteheti, inkább nem viszi piacra kollekciója darabjait, kivárva a még jobb időket, hiszen sok pénz keres helyet magának valamilyen biztosnak tűnő befektetési formában − vagyis az árak a beadók reményei szerint mehetnek még följebb is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK