− Elégedett a vállalat teljesítményével?

− Az első negyedévben 25 százalékot növekedtünk mennyiségben és 22 százalékot árbevételben. A második negyedévben megdupláztuk az első 3 hónapban elért eredményeket, mind volumenben, mind árbevételben, ebből jól látható, hogy az időjárás maximálisan befolyásolja az eladásokat, főként az olcsóbb árfekvésű termékek esetében. A márkatermékek piaca ennél tervezhetőbb, de nagy melegben megugrik a víz forgalma. Tavaly a márkatermékeket gyártó vállalatok között értékben (a Nielsen Piackutató kumulált vízpiaci adatai alapján) tartjuk piacvezető pozíciónkat. Tavaly 6,05 milliárd forint árbevételt értünk el, ami 13 százalékos növekedés a bázishoz képest. Cégünk a múlt évben − több mint 161 millió liter értékesítésével − mennyiségben 12 százalékkal többet teljesített, mint az előző évben úgy, hogy 2011-ben nem emeltünk fogyasztói árat, viszont komoly összeget fordítottunk innovációra és kereskedelmi aktivitásokra. Így adózás előtti eredményünk elmaradt a 2010. évihez képest. Az idén 14 százalékos növekedés mellett 6,9 milliárd forint árbevételt tervezünk. Eddig minden évben sikerült elérnünk a tervezett eladást, ennek megfelelően haladunk. Egyébként szeretünk merészet álmodni, mert idén márciusban annyi volt a literben mért eladásunk, mint tavaly júniusban.

− Milyen stratégiával érhető el a Szentkirályira jellemző növekedés?

− Folyamatosan fejlesztjük a termékeinket. Mind a szortimentet, mind a megjelenést illetően maximálisan követjük a "világdivatot", amelyekkel együtt kell haladni, különben elhasználódik a márka és a minőség. A termelés szintjén is a világújdonságokat kell alkalmazni, energiatakarékosabb berendezésekbe kell invesztálni. Jövő évben rendelünk egy olyan üvegmosó gépet, amelynek 3 hónap alatt megtérül az ára az energiaszámlában. Emellett múlt évben megléptük azt, amit más gyártók közül senki: célcsoportot váltottunk. "A víz arca" kampánnyal megcéloztuk a 14−18 éves korosztályt. Ez a marketingkommunikáció egyébként világdíjat hozott nekünk a Palackozott Vizek Világkongresszusán, a Rio de Janeiróban megrendezett versenyen a legjobb fogyasztói kampány díjat nyertük el. A tavalyi válogatás után idén már a kiválasztott fiatalokkal fut a direktmarketing-kampány. Fontos megjegyezni, hogy a mainstream fogyasztói bázis megtartása mellett kezdtünk új fogyasztói bázist építeni, akik számára az egészséges életmód nem csupán trend, hanem divat is. Arra építünk, hogy az egészséges életmódot összekapcsolják az ásványvízfogyasztással, azt pedig a Szentkirályi termékeivel.

− Fejlődik a magyar vízpiac is, vagy az exporteladások húzzák a számokat?

− A magyar piac nem fejlődik, de koncentrálódik. A tortaszeletek nagyobbakká válnak, mert már csak a megfelelő tőkeháttérrel rendelkező, stabil, jó minőséget gyártó cégek maradnak meg. A magyar piacon tehát csak úgy lehet terjeszkedni, hogy megpróbáljuk a keletkező réseket betölteni. A nemzetközi piac pedig lassan, de biztosan nő. Már van olyan környékbeli ország, ahol − a magyar nemzetiségre építve − piacvezető a Szentkirályi.

− Jelenleg milyen innováción dolgoznak?

− Sokféle innovációnk van, de ami idén egyértelmű siker, azok a limonádéink az egészséges üdítőital kategóriában. Ez tulajdonképpen ásványvíz citromágyon, az ízét pedig gyümölcskivonatokkal variáljuk. Tavaly kezdtük kétféle vízzel, ezért nincs összehasonlítási alapunk, de az idei tervezett eladáshoz képest már 120 százalékon állunk. A limonádéval megjelentünk a vendéglátópiacon is, 0,25 literes kiszereléssel, ám le kellett állítani az akciót, mert a terven felül, szinte azonnal, 150 ezer palackkal adtunk el.

− A gyártástechnológiát érintő fejlesztéseik közül mit emelne ki?

− Július közepén átadjuk az új preform gyártó fröccsöntő berendezésünket. Öt éve mi gyártjuk a palackot a termékeinkhez, és most kapcsolódott be a termelési integrációnkba a palackok alapanyagát előállító berendezés. Ez 100 százalék újrafeldolgozott PET-granulátumból készít flakont. Ezzel a beruházással szortimentünk 80 százalékát házon belül gyártjuk. Emellett ízesített üdítőitalaink berendezésére 2011−2012-ben egymillió eurót költöttünk, így ezt a termékkört is házon belül gyárthatjuk. Négy-öt éven belül teljesen zárt lesz a termelési integráció. Ez mind olyan innováció, ami ahhoz kell, hogy valaki modern és piacképes terméket tudjon gyártani. Ehhez azonban nyitottnak kell maradni az újdonságokra.

− Hogyan "edzi" magát a rengeteg újdonság befogadására?

− Folyamatosan fejlesztem magam. Ha valahol járok a világban, első utam mindig egy élelmiszerüzletbe vezet. Megnézem, mi a trend, milyen kiszerelésekkel és árakkal, csomagolóanyagokkal dolgoznak. Látogatásokat szervezek a helyi gyártók üzemeibe, hogy lássam, hogyan dolgoznak. Ha újdonságot látok, ajánlatot kérek − ez is része az üzletnek. Együtt kell élni a világpiaccal ahhoz, hogy a magyar piacon erősek legyünk. Úgy gondolom, hogy a Szentkirályi a világ vezető élelmiszer-ipari termékei közé tartozik. Ha nem így gondolnám, nem tudnék megfelelő minőséget gyártani. A mai világban a legjobb minőséget és technológiát kell választani − aki másként gondolja, inkább el se kezdje.