Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azonnali lemondásra szólította fel a Sotheby's elnök-vezérigazgatóját, William Ruprechtet a Third Point LLC fedezeti alap tulajdonos-igazgatója, Daniel S. Loeb. Az igazi tőzsdecápák közé tartozó hedge fund menedzser mára az alapon keresztül 9,29 százalékot szerzett a New York-i tőzsdén jegyzett Sotheby'sben − a lemondásra felszólító éles hangú levelet az erről szóló értesítéssel együtt küldte meg az USA értékpapír- és tőzsdefelügyeletének (SEC). A korábban a Yahoo aktív befektetőjeként elhíresült, műgyűjtőként is elismert Loeb augusztus végén közölte, hogy 5 százalék fölötti tulajdont szerzett a Sotheby'sben, de akkor még csak azt jelezte, hogy be akar kerülni az igazgatóságba (Napi Gazdaság, 2013. szeptember 2.).

A Sotheby's olyan, mint egy régi mester festménye, amely sürgős restaurálásra szorul − fogalmazott most levelében Loeb. Mint minden fontos restaurálásnál, először is megfelelő szakemberek kellenek − hangsúlyozta a menedzser, aki szerint az aukciósháznak új vezér mellett több új igazgatóra is szüksége volna. Loeb ugyan elismerte, hogy Ruprecht bátran átvezette a Sotheby'st a pénzügyi válság korszakán, de az ő ideje már így is lejárt. A műtárgypiacot a kategóriákat nézve mindinkább a modern és a kortárs szegmens határozza meg, területileg pedig az olyan gyorsan bővülő piacok, mint Kína és India − ezeken pedig a Sotheby's lemaradt Loeb szerint. A társaság operatív marzsa krónikusan gyenge − tette hozzá −, a nagy rivális Christie'shez viszonyítva romlik a versenyképessége. A Sotheby's magyarázatait − miszerint a Christie's akár rossz üzletekbe is belemegy, hogy piacrészesedést szerezzen, ráadásul magánkézben levő cégként nem teszi közzé pénzügyi helyzetének részleteit − Loeb nem tartja elfogadhatónak.

A Third Point tulajdonosa személyében is támadta a Sotheby's-vezért: egyrészt szóvá tette Ruprecht generózus fizetési csomagját, másrészt figyelmeztette, hogy ezzel szemben a részvénypakettje igen kicsi ahhoz képest, hogy 1980 óta a társaság alkalmazottja, 2000 óta vezérigazgatóként. Ruprecht tavaly több mint 6,3 millió dollárt keresett, különféle juttatásaival együtt − emlékeztetett a levél, amelyben a támadást indító nagyrészvényes azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Sotheby's menedzsmentje milyen drága vacsorákra képes költeni a részvényesek pénzét.

A Sotheby's a levél nyilvánosságra kerülése után közleményben emlékeztetett arra, hogy részvényárfolyamuk emelkedése egy, öt, illetve tíz évre visszamenőleg meghaladta az S&P Midcap indexét. A ház folytatja mérlege optimalizálását, jelenleg pedig − ahelyett hogy "lázító és alaptalan" kommentárokkal vitatkoznának − azon dolgoznak, hogy kiszolgálják ügyfeleiket a kulcsfontosságú őszi szezonban, beleértve a most induló hongkongi aukciós hetet. A Third Point közlésére megfelelő időpontban fogunk reagálni − zárult a közlemény.

Ruprechtnek idén van mit felhoznia saját védelmére, legalábbis a részvényárfolyamot illetően, hiszen az az év eleje óta több mint 40 százalékkal erősödött. A pénzügyi eredmények terén azonban nem áll ilyen jól: az első félévet 69,4 millió dollár nettó profittal zárta a ház, ami hét százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.