November utolsó hétvégéjén rendezik meg idén Budapest jelenleg egyetlen nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárát, az Art Marketet. Ez lesz a harmadik ilyen esemény, és már húszezer látogatót várnak a Millenáris kiállítási csarnokába, ahol tovább növelik a kiállítóteret − hangzott el Ledényi Attila vásárigazgató és Kőrösi Orsolya (a Magyar Fotográfusok Háza igazgatója) sajtótájékoztatóján.

A hazai mezőnyben változatlanul partnerüknek tudhatják a Kortárs Galériák Egyesületét − alelnöke, Deák Erika továbbra is tagja a vásár szakmai testületének −, de kiemelt szándékuk bővíteni a külföldi kiállítók körét is. A végcél továbbra is az, hogy a budapesti Art Market a régió meghatározó kortárs vásárává váljon. A jelentkezés még a nyár közepéig nyitva áll, ám a szervezők szerint már látszik, hogy növekszik a részt vevő országok száma. A szakmai testület három új külföldi taggal bővült − berlini, ljubljanai, illetve bukaresti galériatulajdonosokkal −, emellett felvették a kapcsolatot más nemzetközi vásárokkal. Cataniába júniusban 600 négyzetméteres kurátori kiállítást visznek ki és együttműködés körvonalazódik egy tel-avivi vásárral is.

A 2013-as Art Market kiemelt témája az elvándorlás feldolgozása képzőművészeti eszközökkel − mondta el Ledényi Attila −, és idén is lesz "Inside Art" szakmai program, panelbeszélgetésekkel, workshopokkal. A vásár látogatása továbbra is ingyenes és külön figyelmet fordítanak az iskolás korosztályra: díjmentes múzeumpedagógiai foglalkozásokra várják csoportok jelentkezését (utazási hozzájárulást is biztosítanak). Az elmúlt év fiatal látogatóinak szavazatai alapján választották ki azt a galériát, amelyik idén kedvezményesen állíthat ki, ez a bukaresti 418 lesz.

A budapesti vásár − a külföldi példáktól eltérően − nem ír elő bejelentési kötelezettséget az eladásokról, csak informális csatornákon jutnak hozzá adatokhoz. Ezek alapján a "kellemesen kielégítő" választ adta a vásárigazgató a 2012-es Art Market kereskedelmi forgalmát firtató újságírói kérdésre. Tudomása szerint volt olyan kiállító, amelyik 20 millió forint fölötti forgalommal zárt, és tud olyan galériáról, amelyik 12 műtárgyat adott el a három nap alatt.