Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új helyszínen, a belvárosi Petőfi Sándor utcában rendezi meg ma és holnap tavaszi árverését a Polgár Galéria − ez kisebb ugyan, mint a régi Váci utcai terem, ám az utcáról könnyebben megközelíthető (az őszi és a karácsonyi árverések maradnak a régi helyszínen). Összesen 465 tétel várja a licitálókat, először festmények, bútorok, szobrok kerülnek kalapács alá. A festmények között − főleg a külföldi vevőkre számítva − sok az antik kép, jellemzően az 1600-as években készült, egyházi témájú védett művek, de nem kizárólag. Kivétel például Rosa Da Tivoli Állatok című festménye 6,5 millió forintos kikiáltási áron vagy egy XVII. századi olasz festő műve, szappanbuborékot fújó gyerekekkel, 2,8 millióért.

A magyar képek közül az értékesebbek: Molnár József fürdöző nőket ábrázoló vászna 2,8 millióért, Barabás Miklós többször reprodukált portréja özvegy Darányinéról 1,2 millióért, Székely Bertalan olajképe (II. Lajos holtteste a Csele patakban) 1,8 millióért. Bernáth Auréltól van egy pasztell, a Töprengő, 1,8 milliós kezdő áron, Szőnyitől egy gyerekeket ábrázoló védett olajkép 1,6 millióért, Márffytól egy több kiállítást megjárt kisfiúportré 1,4 millióért. A szobrok között figyelmet érdemel Claude Clodion Nimfával táncoló szatírok című bronza, kikiáltási ára 750 ezer forint.

A bútorok között több  empire és barokk darab is akad. Egy 1730-as osztrák tabernákulumért 1,8 milliót kérnek, egy 1880-as datálású intarziás konzolasztal − valószínűleg az olasz Giuseppe Maggiolini munkája − teljesen felújítva 850 ezerről kezdi a licitet.

A mai gazdasági helyzetben az ezüstök az aukciók stabil sztárjai, vélhetően most sem lesz hiány licitálókban. A körülbelül 150 tárgy főleg bécsi és pesti ötvösmunka, néhány francia és orosz darabbal kiegészülve. Említésre méltó egy zománcdíszítésű moszkvai gyümölcstál (képünkön), 1,7 millió forintos kezdéssel.

A műtárgykínálatban egy kisebb ázsiai gyűjtemény is kalapács alá kerül, elsősorban a Ming dinasztia idejéből (1368−1644). Emellett lehet mazsolázgatni az érdekességek között: a kandallóórák mellett akadnak párbajpisztolyok, de vevőre vár Singer minivarrógép és egy bengáli tigris kikészített téli bundája is.