Tizenöt éves takarékszövetkezeti, majd HBW Express Bank név alatt futó működésre tekint vissza a MagNet Bank, amely − külföldi példák alapján − 2008-ban találkozott a tudatos pénzkezelés gondolatával. Ekkor már érezhető volt: itt az idő a változtatásra, a hagyományos bankolás újragondolására. A bank tulajdonosai és menedzsmentje úgy látták, hogy a megváltozott körülmények új értékrend kialakulásához vezetnek.

A koncepciójuk lényeges eleme volt: milyen stratégia szolgálná még inkább a biztonságot és a stabilitást; meg lehet-e úgy változtatni a banki működést, hogy a társadalmi felelősségvállalás és az átláthatóság is hangsúlyos szerepet kapjon; be lehet-e vonni a fontos döntésekbe a bank ügyfeleit, hogyan lehet használni a közösségekben rejlő erőket. Így 2010 áprilisára a nyilvánosság elé lépett az első hazai újbank. A felvállalt úttörő szereppel a bank célja, hogy stabil és megbízható üzleti modelljén keresztül a gazdasági válságban erős hitelvesztéstől szenvedő pénzpiac szereplőinek és a forrásokban szűkös vállalkozásoknak egyaránt kiutat mutasson − hangsúlyozták közleményükben. Első hazai újbankként először döntött úgy a pénzintézet, hogy az átláthatóság jegyében kiszámítja és ügyfelei tudomására hozza, mekkora összeggel járultak hozzá a bank teljes éves eredményéhez. Az ügyfelek egy közösség felelős tagjaiként döntést hozhatnak a rájuk eső nyereségrész felhasználásáról, s meghatározhatják, hogy a bank milyen társadalmi kezdeményezéseket támogasson (Közösségi Adományozási Program). A közösségi termékek által az ügyfelek maguk határozhatják meg, hogy betétben elhelyezett pénzük mely hitelcélt vagy mely konkrét hitelfelvevőt támogassa.

Különös ügyféljogokat kínál a bank a számlavezetés területén is: minden banki lakossági ügyfél maga határozhatja meg havi számlavezetési díjának mértékét.

Az ügyfeleknek így lehetőségük nyílik arra, hogy átlássák: bankjuk a profitmaximalizálás helyett a felelősségteljes, fenntartható működést tekinti első számú céljának. A MagNet Bank koncepciója hosszú távú; a fenntarthatóság elveit követő értékekre és társadalmi igényekre, valamint az átláthatóságra épül.