A 33 éves dán-macedón René Redzepi (képünkön) étterme tavaly úgy vitte el a pálmát, hogy második helyre szorította vissza az előző négy évben egyeduralkodó spanyol El Bullit, most annyival könnyebben tudta megőrizni elsőségét, hogy az utóbbi működését egy időre szünetelteti a sztárszakács Ferran Adria. A dobogós helyeken így is spanyolok végeztek - az ezüstérmes El Celler de Can Roca és a bronzérmes Mugaritz egyaránt két-két helyet lépett előre - , a korábbi örök második, a brit The Fat Duck az ötödik helyre csúszott vissza.

A legjobb tíz (zárójelben a tavalyi helyezés)

1. (1.) Noma, Dánia
2. (4.) El Celler de Can Roca, Spanyolország
3. (5.) Mugaritz, Spanyolország
4. (6.) Osteria Francescana, Olaszország
5. (3.) The Fat Duck, Nagy-Britannia
6. (7.) Alinea, USA
7. (18.) D.O.M., Braziília
8. (9.) Arzak, Spanyolország
9. (11.) Le Chateaubriand, Franciaország
10. (10.) Per Se, USA

Az idén tizedszer kiadott lista gyorsan megszerzett szakmai presztízséhez nagyban hozzájárul, hogy nem anonim kritikusok értékelése alapján állítják össze (mint például a Michelin-kalauzokat), hanem séfek, szakújságírók, étteremtulajdonosok szigorúan és nyilvánosan szabályozott voksai döntenek - idén összesen 837-en szavaztak, regionális panelekben.

Ezen a listán inkább a kreativitást és a kísérletező kedvet értékelik - írta a Bloomberg szakírója, aki maga is részt vett a szavazásban - , semmint a hagyományosan magas színvonalat, ez is magyarázhatja, hogy a francia éttermek általában nincsenek benne az első tízben. Idén azonban ez sikerült, ha szűken is:a párizsi Le Chateaubriand a 9. a listán. Az első tízbe egy olasz és két egyesült államokbeli étterem is bekerült, az igazi szenzációt azonban a brazil D.O.M. szolgáltatta: a tavaly a 18. helyen végző versenyzőt idén a hetedik helyre értékelte a szakma krémje.