A csaknem 1300 kilométer hosszú vezeték szállítja az amerikai nyersolaj-kitermelés egy jelentős részét. A csővezeték Prudhoe-öblöt - Amerika legnagyobb kitermelés alatt álló olajlelőhelyét - köti össze Valdez kikötőjével, és az Egyesült Államok nyugati partvidékének legnagyobb ellátója. Az Északi Lejtőn napi 630 ezer hordó olajat termelnek ki, ez a teljes amerikai olajtermelés 9 százaléka.


A szivárgást egy szivattyúállomás pincéjében szombaton fedezték fel a szakemberek, akik azóta is folyamatosan dolgoznak az üzemzavar elhárításán.
A vezetéket üzemeltető Alyeska Pipeline Co. vasárnap felszólította az olajkitermelő cégeket, hogy további utasításig 95 százalékkal csökkentsék a kitermelést.
Ez merőben szokatlan utasítás, különösen a téli időszakban, amikor a kitermelő berendezések és a vezeték fagy elleni védelmére különleges óvintézkedéseket kell bevezetni.
Egy tartósabb termeléskiesés az Északi Lejtőn hatással lehet a világpiaci olajárakra. Ugyanakkor az Alyeska szerint a betonalagútban haladó vezeték szivárgása csak minimális természeti kárt okozhat.

A BP, az Exxon Mobil, a ConocoPhillips, a Chevron és a Koch Alaska közös tulajdonában lévő olajvezeték üzemeltetője vasárnap nem tudta megmondani, hogy mikor tudja újraindítani a szállítást. Az újbóli üzembe helyezés előtt a társaság szerint meg kell építeni egy, a meghibásodott részt kiváltó, alternatív vezetékszakaszt.
Az Alyeska legutóbb májusban zárta le négy napra a vezetéket, egy áramkimaradás miatt. Az olajvállalatoktól akkor csak 8 százalékos termeléskorlátozást kértek.