Kormányinfó az energiaválságról, a kormány új intézkedéseiről

Kormányinfó az energiaválságról, a kormány új intézkedéseiről

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelenti, hogy mik a kormány legújabb intézkedései. Várhatóan szóba kerül az energiaválság, a földgázellátás, a rezsicsökkentés, az Európai Bizottsággal folytatott jogállamisági egyeztetések, valamint a forint gyors értékvesztése. Élőben közvetítjük az eseményeket.

11:59
szeptember
29.

A Közép-európai térség energiaellátása egyáltalán nem biztosítható Oroszország nélkül

Szerző: Rácz Gergő

Súlyos következményekkel járhat az Északi Áramlat megkárosítása.

A kormány nem kíván nyilatkozni arról, hogy ki lehetett az elkövetője a csővezeték ellen irányuló merényletnek.

Nálunk 70 százalékig töltöttek a gáztároló kapacitások, az ellátás biztosított.

11:28
szeptember
29.

Mi lesz a kiadásstoppal a minisztériumokban?

A kormány fegyelmezett, takarékos gazdálkodást rendelt el a költségvetési szerveknél, amellyel a szankciós energiaválságra válaszol – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) szerdán azzal kapcsolatban, hogy kifizetési stopot rendeltek el a tárcáknál. Csak a béreket és a nélkülözhetetlen kifizetéseket lehet folyósítani.

Gulyás Gergely vélhetően további részleteket oszt meg az intézkedésről, annak hátteréről, valamint esetleges más költségvetési korlátozásokról is tájékoztatást adhat.

11:26
szeptember
29.

Mi a helyzet a magyar gázellátással?

A hivatalosan 11:30-kor kezdődő kormányinfón biztosan szóba kerül, hogy mi lesz a helyzet a magyar gázellátással, ha a Gazprom beváltja szerdai fenyegetését és elzárja az ukrajnai gáztranzitot egy elszámolási vita miatt. Ugyan Magyarország a Török Áramlat balkáni leágazásán, Szerbián keresztül importál már nagy mennyiségben földgázt, de az Ausztria felőli betáplálási ponton keresztül Ukrajnán át érkező gázt is vásárol, amelyet Szlovákiánál léptetnek be a nagykaposi interkonnektornál.

Az ukrajnai gázbehozatal fontos elem lehet a magyar tárolók töltöttségénél. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szeptember 19-i adatai alapján eddig 70 százalékig teltek meg. A betárolt mennyiség 4,44 milliárd köbmétert tett ki, ez a mennyiség az éves lakossági fogyasztás 112,26 százaléka ugyan, de az ipari szereplőknek is szükségük van földgázra.

A gázbehozatal minden irányból való biztosítottsága kulcsfontosságú, hogy a már csökkentett rezsicsökkentés mellett is alacsonyabbak maradjanak a gázárak.

11:25
szeptember
29.

Mélypontokat üt át a forint

A forint csütörtökön újabb mélypontokat vitt át

  • 11 órakor már az euró már 420,390 forintba került,
  • a dollár 435,150-nél ért el a negatív rekordot,
  • a svájci frank pedig a 442,65 feletti szintet is megjárva érte el a historikusan leggyengébb szintjét.

A kormánynak tehát meg kell nyugtatnia a piacokat, miután a Magyar Nemzeti Bank kedden 13 százalékra vitte fel az alapkamatot, majd az egyhetes betéti tender szintjét is erre a szintre zárkóztatta csütörtökön, de a befektetők már azt árazhatják, hogy Matolcsy György jegybankelnök azt is jelezte, hogy a kamatemeléssel leáll az MNB.

Eközben a költségvetési hiány is megugrott, Varga Mihály pénzügyminiszter az idei és a jövő évi büdzsé módosítását is kilátásba helyezte. Valamint szerdán a minisztériumok utasítást kaptak a kifizetések leállításáról.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter mindenképpen kell, hogy reagáljon a helyzetre a tájékoztatón.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Kormányinfó az energiaválságról, a kormány új intézkedéseiről

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelenti, hogy mik a kormány legújabb intézkedései. Várhatóan szóba kerül az energiaválság, a földgázellátás, a...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.