Kormányinfó az új különadókról

Kormányinfó az új különadókról

Orbán Viktor miniszterelnök két fontos intézkedést jelentett be az elmúlt napokban: kedd este kihirdette az ukrajnai konfliktus miatt a háborús veszélyhelyzetet, míg szerdán közölte, hogy különadókat vetnek ki több szektor szereplőjére a kibontakozó gazdasági válság miatt. A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter várhatóan ismerteti a részleteket a lépésekről.

QP | Quality Placement
16:41
május
26.

Nem tartanak uniós büntetéstől a benzinárstop miatt

A kormány szerint a visszaélésszerű joggyakorlás és zöld szempontok miatt is indokolt az, hogy kizárják a külföldi rendszámú autókat az üzemanyagár befagyasztásából. Gulyás Gergely úgy látja, hogy miután 50-60 kilométeres távolságokról jártak át külföldiek tankolni, nagyobb környezeti terhelést is okoztak.

QP | Quality Placement
16:37
május
26.

Mi az extraprofit?

Nagy Márton egy példával magyarázta el, milyen gondolatmenet szerint határozták meg az extraprofitot. Számítása szerint most 0,3 százalékot fizet egy pénzintézet egy bankbetétre, de 7 százalék körüli kamaton helyezi be a jegybankhoz, vagy vesz állampapírokat, más eszközöket. Szerinte ez a 6,6 százalékos érték egy profit, ezért szükséges az a szétválasztás, hogy megnézik, hogy az elmúlt 22 évben mekkora volt a marzs a betétekre fizetett bank és az MNB-től felvett kamat közti különbség.

A hasonló inflációs környezetre vetített időszak átlagát vették alapul – ez 2003-2010 a bankok esetében –, amikor csak 3 százalék volt ez a marzs. A mostani 6,6 százalék esetében így 3,6 százalékra taksálják az extraprofit arányát.

16:29
május
26.

Így változik a tranzakciós illeték

A tranzakciós illetéket a kormány az értékpapír-tranzakciókra is kiterjeszti, az illeték felső határát pedig tranzakciónként a jelenlegi 6 ezer forintról 10 ezer forintra emelik – mondta el Nagy Márton, hogy mitől várják, hogy a tervezett 232,5 milliárd forint helyett még 50 milliárd forint pluszbevételre tegyenek szert.

16:27
május
26.

Kiderült, hogy mely légitársaságok kapják az új adót

A magyar kormány a járatonkénti mintegy 10 eurós összeget azokra a légitársaságokra terhelik, amelyek üzemeltetnek Budapestre közlekedő útvonalakat.

16:24
május
26.

Nem tart kivonuló cégektől a kormány

„Nem befolyásolja az extraprofit elvétele, hogy egy cég kivonuljon Magyarországról” – mondta Nagy Márton, aki szerint, ha valaki az exit útjára lép, akkor az egy üzleti döntés.

Úgy látja, hogy a cégek majd meghozzák a döntést, hogy milyen beruházásokat akarnak végrehajtani Magyarországon, milyen terveik vannak itthon a jövőben.

Nagy szerint nem valószínű, hogy távoznának külföldi cégek, mert a kormány be tudja bizonyítani, hogy csak a különleges körülmények miatt van extraprofitjuk.

16:20
május
26.

Nem számol a kormány olajembargóval

A kormány és az Európai Bizottság között nem az átállás időpontjáról van vita: a 2023 végi dátum nincs veszélyben az uniós olajembargótól függetlenül. A vita arról van, hogy egyetlen ország se szenvedjen jobban a döntéstől, mint Oroszország – ismertette a kormány fenntartását az új uniós szankciókkal szemben Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Vita arról is van, hogy a tárcavezető szerint Brüsszel összekapcsolja az olajembargó kérdését a helyreállítási alappal. Gulyás úgy véli, hogy abból a forrásból már számos, az orosz olajról való leválást segítő beruházást lehetett volna elindítani.

16:16
május
26.

Hamar elmehetnek a különadók, de sokáig is maradhatnak

Ha nincs extraprofit, lassul az infláció, eltűnik a recessziós veszély, akkor semmi akadálya, hogy kivezessék a különadókat – jelentette ki Nagy Márton.

Egyelőre csak a 2022-es és a 2023-as költségvetésnél számolnak velük, ha pedig a külső tényezők – a háború, a járvány, a nyersanyagdrágulás stb. – miatti nyomás megszűnik, akkor kivezethetik ezeket az új terheket.

16:13
május
26.

Ha áthárítják az új adót, akkor azt látja a kormány

A szektorális különadókat Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint azért nem tudják a lakosságra hárítani majd a cégek, mert pontosan látszódik majd, hogy milyen költségeik vannak, arra mekkora profit keretkezett.

Így tehát ha a cégek profitszintje marad, akkor a tárcavezető úgy véli, egyértelmű, hogy „megmaradt az extraprofit”.

16:10
május
26.

Még nincs pontos lista, mely beruházásokat halasztják el

Gulyás Gergely szavai szerint már elkezdett beruházásokat nem állít le a kormány, de még el nem kezdett projekteket elhalasztanak. Pontos listát egyelőre nem tudott mondani a miniszter, mivel még csak egy körülbelüli lajstromot állított össze a kormány az elhalasztásra kerülő beruházásokról.

„Torzókat nem hagyunk magunk után” – fogalmazott a miniszter.

16:06
május
26.

A benzinkutasoknak kell ellenőrizni a rendszámot

Az árstoppos üzemanyagárak péntektől csak a magyar rendszámú autókra vonatkoznak.

Külföldi autók esetében a benzinkutasoknak kell ellenőrizni, hogy milyen autóval tankolnak – derült ki Gulyás Gergely közléséből.

16:00
május
26.

Béremelések jöhetnek

A pedagógusoknál és a rendvédelmi szerveknél a nehéz helyzet ellenére is indokolt a béremelés, és ezt meg is ígértük - mondta a Gulyás Gergely.

Arról nem közölt részleteket, hogy milyen fokú lehet a bérnövelés, de nem is most, hanem csak hónapok múlva lehet ez esedékes.

15:56
május
26.

Nagy: az infláció globális tényezők miatt gyorsul

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint külső tényezők miatt gyorsul az infláció Magyarországon, ami a nyersanyag- és energiahordozó-árak emelkedésének köszönhető. 

Nagy Márton szerint sikeres a magyar védekezés a pénzromlással szemben, mert 9,5 százalék körüli csak ennek a szintje, miközben Európában nem egy országban már két számjegyű.

15:53
május
26.

Nem tart indokoltnak áfacsökkentést a kormány

Az eddigi tapasztalatok alapján az áfacsökkentés nem eredményez árcsökkenést – érvelte meg Gulyás Gergely, hogy miért nem enyhítik a termékek és szolgáltatások esetében a forgalmiadó-terheket.

Kép: Napi.hu, Rácz Gergő
15:47
május
26.

A forintot felkapták a bejelentések

A kormányinfó kezdete óta a forint erőre kapott: az euróval szemben már 390,27-es szint alá esett a napközbeni 396,69 közeli sávból, de már a sajtótájékoztató kezdetekor is 393 körül mozgott a kurzus.

15:46
május
26.

Hamarosan kijöhetnek a részletszabályok

Nagy Márton szerint a különadók részletszabályozása lesz a legfontosabb. A részleteket napokon belül ismertetheti a kormány.

Mindegyikről kormányrendeletet adnak ki, mivel erre lehetőség van a háborús veszélyhelyzet miatt.

15:39
május
26.

Eltérő lesz a különadók frekvenciája

Szektoronként változik, hogy milyen időközönként kell majd a különadókat fizetni – mondta el Nagy Márton. 

Az energiaszektorban a bányajáradékok például negyedéves időközökre vonatkoznak, míg a Brent-Ural árfolyamkülönbségen keletkező profitadót lehet, hogy éves szinten vezetik be.

15:37
május
26.

Egyelőre nincs álláspont a büntetővámokról

Arra a kérdésre, hogy a büntetővámhoz mit szólna a kormány, Gulyás Gergely azt mondta, hogy egyelőre nincs álláspontjuk.

Egyelőre nem merült fel uniós szinten a javaslat, valamint jogi nehézségekkel lennének - mondta a miniszter.

Azt is kijelentette, hogy az uniós olajembargót akkor tudják támogatni, ha az nemcsak a vezetékes szállításra vonatkozik, hanem a hajón szállított orosz kőolajra is.

15:30
május
26.

Nem lesz a háború miatt nyelvvizsga-amnesztia

Az, hogy a szomszédos országban háború van, senkinek nem nehezíti meg, hogy nyelvet tanuljon – jelentette ki Gulyás Gergely, aki szerint így nem indokolt, hogy nyelvvizsgamentességet vezessen be a kormány.

15:29
május
26.

Brüsszel még nem utalt a menekülteknek? Lehet, hogy félreértés

Két hete döntöttek arról, hogy az EU bankjai és az Európai Beruházási Bank 2 milliárd euró sürgős pénzügyi támogatásról döntött, a pénzt az Európába érkező menekültek ellátására szánják.

Gulyás Gergely az erre vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy még nem érkezett Brüsszelből az Európai Bizottságtól.

Vélhetően az lehet a félreértés tárgya, hogy a Quick Response - Care for Ukrainian Refugees in Europe (Gyorsreagálás - gondoskodás az ukrán menekültekért Európában) kezdeményezés nem a végrehajtó testülettől érkezik.

15:25
május
26.

Szektoronként eltérő adók jönnek

Rendeleti formában jelentik majd be az új adókat, éves összegeket szednek be 2022 egészére vonatkozóan – ismertette Nagy Márton a különadók részleteit.

A kiskereskedelemben sávosan alakul majd az új teher bevezetése:

 • 100 milliárd feletti bevételnél 2,7 százalékról a jelenlegi különadó kulcsa 4,1 százalékra emelkedik,
 • 30-100 milliárd forint között 0,4-ről 1 százalékra,
 • a 30 milliárd alatti bevétel alatti két sávban nem emelik az adót. 

 

15:19
május
26.

Nem kapott erőre a tőzsde

Azután, hogy Gulyás Gergely kancellária- és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterek bejelentették a különadók részleteik, a BUX érdemben nem tudott erősödni, 15 órakor még 4,24 százalékos volt a mínusz.

A Mol 7,98, az OTP 4,71 százalékkal volt lejjebb, mint nyitáskor.

15:17
május
26.

A kormány nem fél egy orosz támadástól

Arra minimális esélyt lát a magyar kormány, hogy Oroszország megtámad egy NATO-tagállamot. Viszont minden ilyen valószínűtlen forgatókönyv esélyét csökkenteni lehet a honvédelem fejlesztésével – indokolta meg Gulyás Gergely, miért hoz létre a kormány egy honvédelmi alapot, ahova a különadók után befolyt tételek egy részét átcsoportosítják.

Szavai szerint egyáltalán nem tartják valószínűnek, hogy az orosz hadsereg egy NATO-országot megtámadna.

15:14
május
26.

Nem hosszabbítják meg a felmondási tilalmat

Sem az egészségügyben, sem a rendvédelmi szerveknél nem hosszabbítja meg a kormány a felmondási tilalmat – válaszolta a vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A két intézkedést még a koronavírus-járvány elején, az első veszélyhelyzettel együtt hirdették ki. Szerda óta már a háborús helyzet miatt hosszabbították meg ezt a rendkívüli állapotot.

15:11
május
26.

Extraprofitot nem lehet a lakosságra tovább terhelni

Gulyás Gergely és Nagy Márton is egyet értett abban, hogy a cégek nem tudják majd továbbterhelni a lakosságra ezeket a különadókat.

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint alapos vizsgálatot végeztek arról, hogy mekkora többletprofit keletkezett az egyes szektorokban és csak erre vetnek ki külön terhet.

15:07
május
26.

Sokat nyer a Mol az orosz olajon

Nagy Márton az energetikai szektorra kivetett különadót azzal magyarázta, hogy a Mol főként orosz olajat vásárol, ami 30-35 dollárral olcsóbb, mint a Brent.

Viszont a magyar nagykereskedelmi árakat is a Brentből származtatják, tehát ezen a „spreaden” nagyon sokat nyer a magyar olajtársaság.

Erről a Napi.hu korábban részletesen írt.

15:07
május
26.

8 területről szedne be 800 milliárd forintot az állam

Szerző: Rácz Gergő

A meglévő különadók felett veti ki ezeket az Orbán Viktor kormányfő által szerdán bejelentett új terheket a kormány – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

Ezek megoszlása:

 • Bankszektor – 250 milliárd forint az extraprofit, 50 milliárd forint a tranzakciós illetékből jönne be, összesen 300 milliárd forint elvonandó profitegyenleg – ez éves összeg, amit idén és jövőre is beszednének.
 • Biztosítók – itt 50 milliárdot vonnánk el.
 • Energia – főként a Mol Nyrt. érintett, 300 milliárd forint bevétellel számolnak.
 • Kiskereskedelem - 60 milliárd forint.
 • Telekommunikáció - 40 milliárd forint.
 • Légitársaságok - 30 milliárd forint.
 • Gyógyszerforgalmazói szektor – 20 milliárd forint.
 • Újra lesz reklámadó, ebből 15 milliárd bevételt remél a kormány.

Ez több mint 800 milliárd forint a megcélzott pluszbevétel.

14:49
május
26.

Nagy Márton: lesz kiadáscsökkentés is

Az új gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy a költségvetési hiány tartásához csökkentik a kiadásokat is.

Nagy Márton szavai szerint megvágják a minisztériumok keretét, és csak piaci beruházásokat lehet támogatni. 

A kiadáscsökkentés 60 százalékban fedi le azt az összeget, hogy a GDP-arányos hiány csak 4,9 százalék legyen idén.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
Kép: hirado.hu
14:45
május
26.

Holnaptól csak magyar rendszámmal lehet korlátozott benzináron tankolni

Szerző:

A határokon kialakult benzinturizmus ellátási zavarokat okozhat, valamint visszaélés a magyar kormány által bevezetett üzemanyag-árstoppal – mondta a miniszter.

Közölte, hogy péntektől csak magyar rendszámmal lehet majd tankolni.

 

14:44
május
26.

Extraprofit-különadók jönnek

A jelenlegi helyzetből következő többletnyereségek megadóztatását méltányosnak tartjuk, ezért nem vontuk el a teljes nyereséget – közölte Gulyás Gergely, aki szerint csak annyit vesznek el, amennyit a helyzet indokol azoknál a cégeknél, akik nyertesei a mostani gazdasági helyzet.

A kormány számára fontos, hogy tartsák a GDP-arányos 4,9 százalékos hiánycélt.

68 ezer milliárdos GDP-vel számolnak jövőre, 26 ezer milliárdos büdzsét terveznek. Mindehhez 3,5 százalékos hiányt remélnek, 4,1 százalékos gazdasági növekedés mellett.

Gulyás Gergely a kormányinfón.
Gulyás Gergely a kormányinfón.
Kép: hirado.hu
14:41
május
26.

Gulyás: az elmúlt évek eredményeinek védi meg a kormány

A korábbi évek eredményeit védi meg a rezsicsökkentést és az árstopokat az új különadók bevezetése – mondta Gulyás Gergely.

Szerinte jól látható, hogy Európa-szerte öt-hatszorosára emelkedtek a rezsiköltségek, de Magyarországon ez nem érinti a lakosságot. (Az Index összeállítást készített arról, hogy a legtöbb tagállam bevezetett valamilyen hasonló intézkedést.)

A miniszter szerint fontos, hogy az emelkedő rezsiárakkal szemben létrehozzon a kormány egy védelmi alapot, valamint a háborús helyzet rávilágít egy honvédelmi alap szükségességét is.

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Kormányinfó az új különadókról

Orbán Viktor miniszterelnök két fontos intézkedést jelentett be az elmúlt napokban: kedd este kihirdette az ukrajnai konfliktus miatt a háborús veszélyhelyzetet, míg szerdán közölte,...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2022 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.