Orosz-ukrán háború

Orosz-ukrán háború

Az orosz csapatok civilek ellen elkövetett véres akcióinak nyomairól érkező beszámolók miatt elakadtak az orosz-ukrán béketárgyalások. Hiába tartják sokan háborús bűnösnek Vlagyimir Putyint az Ukrajna elleni invázió miatt, nemzetközi bíróság elé állítása lehetetlen, amíg hatalmon van.

QP | Quality Placement
10:49
március
31.

Az orosz szankciók megroggyanthatják a dollár dominanciáját

Szerző: Molnár Csaba

Az Oroszországgal szemben bevezetett pénzügyi szankciók azzal fenyegetnek, hogy fokozatosan felhígítják az amerikai dollár dominanciáját, és a nemzetközi monetáris rendszer széttöredezettebbé válhat - mondta a Nemzetközi Valutaalap egyik vezető tisztviselője.

"A dollár még ebben a helyzetben is a fő globális valuta maradna, de kisebb mértékű széttöredezés minden bizonnyal könnyen elképzelhető" - mondta Gita Gopinath, az IMF első vezérigazgató-helyettese a Financial Timesnak, hozzátéve, hogy egyes országok már most is újratárgyalják, hogy milyen valutában fizetnek nekik a kereskedelemért.

Szerinte a háború a digitális pénzügyek bevezetését is ösztönözni fogja, a kriptovalutáktól kezdve a stabilcoinokon át a központi banki digitális valutákig.

(Al Jazeera)

07:49
április
8.

Zelenszkij nem szólalhat fel a bécsi parlamentben, de a kancellár Kijevbe látogat

Szerző: Tér Diána

Ausztria semlegessége miatt az ukrán elnök nem szólalhat fel a bécsi parlamentben. Az osztrák fővárosban ugyanakkor bejelentették, hogy Karl Nehammer kancellár hamarosan Kijevbe látogat.

Ausztriában március végén heves parlamenti vitát váltott ki, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszlkij mondhat-e beszédet az osztrák parlamentben. Az ukrán államfő felszólalását az ellenzéki NEOS párt kezdeményezte, azt azonban a szintén ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) az ország semlegességére hivatkozva elutasította.

A cikket teljes terjedelmében az alábbi linken olvashajták el.

QP | Quality Placement
18:32
április
7.

Embargót követel az EP

Szerző: Napi.hu

Az Európai Parlament felháborodásának adott hangot az orosz hadsereg által elkövetett ukrajnai kegyetlenségek láttán, és a háborús bűnök elkövetőinek felelősségre vonását követeli.

A képviselők további Oroszországgal szembeni büntetőintézkedések mellett érvelnek, többek között az energiahordozók teljes körű embargója mellett.

További részletek itt.

18:04
április
7.

Ciprus bevonja négy szankcióval sújtott orosz útlevelét

Szerző: Molnár Csaba

Ciprus bevonja négy szankciókkal sújtott orosz állampolgár útlevelét, akik egy 2020 végén megszüntetett befektetési program keretében kaptak állampolgárságot - közölték csütörtökön kormányzati források.

A személyek nevét nem hozták nyilvánosságra, de szerepelnek azon a listán, amelyen több mint 800 olyan személy szerepel, akiket az Európai Unió szankciókkal sújtott Oroszország ukrajnai inváziója miatt, és akiket Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel állónak tartanak.

(France24)

17:46
április
7.

Svájc több mint hétmilliárd euró értékű orosz vagyont fagyaszt be

Szerző: Molnár Csaba

Eddig mintegy 7,5 milliárd svájci frank - 7,3 milliárd eurónak megfelelő összeg - értékű orosz pénzt és vagyont zároltak Svájcban. Erről Erwin Bollinger, a svájci gazdasági titkárság "Kétoldalú gazdasági kapcsolatok" szolgálati területének vezetője számolt be.

A pénz négy kantonban zárolt számlákon és ingatlanokban van.

Ez azt jelenti, hogy Svájcban minden más országnál több pénzt zároltak.

(Spiegel)

17:23
április
7.

Észtország és Finnország megoldja a gázválságát

Szerző: Napi.hu

Közösen szerezne egy úszó LNG-terminált Észtország és Finnország. A céljuk az, hogy minél hamarabb és minél nagyobb mértékben leváljanak az orosz energiahordozókról.

További részletek itt.

17:07
április
7.

Zelenszkij pénteken találkozik az Európai Bizottság vezetőjével

Szerző: Molnár Csaba

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken találkozik Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel - közölte Szergej Nyikiforov ukrán elnöki szóvivő.

"A pontos időpontot biztonsági okokból nem tudom megmondani. De valamikor a nap folyamán Ukrajna elnöke találkozni fog Ursula von der Leyennel" - mondta Nikiforov csütörtökön az ukrán televízió "UAtogether" című műsorában.

Eric Mamer szóvivő kedden jelentette be ugyanezt, de akkor csak annyit mondott, hogy Von der Leyen és Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a héten Kijevben találkozik Zelenszkijjel.

(CNN)

16:44
április
7.

Az ukrán biztonsági szolgálat összeállítja a háborús bűnök feltételezett elkövetőinek listáját

Szerző: Molnár Csaba

Az ukrán állambiztonsági szolgálat (SBU) közölte, hogy listát állít össze azokról az orosz katonákról, akiket azzal gyanúsítanak, hogy állítólagos háborús bűncselekményeket követtek el Kijev térségében, többek között Bucsa városában.

"Az SBU azonosítani fog mindenkit, aki részt vett a Bucsában és [a] Kijevi régió más városaiban elkövetett atrocitásokban" - áll a szolgálat közleményében.

Hozzátették, hogy eddig csaknem 2000 szemtanút hallgattak ki, és 33 olyan személyt azonosítottak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy együttműködtek Oroszországgal.

(Al Jazeera)

16:29
április
7.

Video készült egy ukrán katona háborús bűnéről is

Egy ukrán katona háborús bűncselekményéről készült videó került a közösségi médiába, amelyen egy fegyvertelen, a földön fekvő orosz katonát gyilkolnak meg - adta hírül a Moscow Times a New York Times. Az utóbbi sajtóorgánum meg tudta erősíttetni, hogy a felvétel valódi. A videó vélhetően azt követően készült, hogy egy ukrán egység rajtaütött egy orosz katonai járműoszlopon Dmitrivka környékén március utolsó napjaiban.

Ez volt az az időszak, amikor az orosz hadsereg bejelentette, hogy kivonja csapatai egy részét Ukrajna északi részéről, hogy minden erejével a délkeleti frontra koncentrálhasson. "Még zihál" - hallani a felvételen miközben a kamera egy földön fekvő, vérző, időnként meg-megmoccanó orosz katonára irányul. A háttérben ruházatuk alapján minden bizonnyal halott orosz katonák és kilőtt katonai járművek látszanak.

Ezután a felvételen nem látszó katona kétszer rálő a földön fekvő emberre, majd távolabbról harmadszor is lead rá egy lövést. A New York Times szerint az ukrán katonákat a kék karszalagjaikról lehet felismerni. Az UNIAN ukrán hírügynökség megjelentett egy videórészletet, amely szerint georgiai (grúz) önkéntesek hajtottak végre a március 30-ai katonai rajtaütést a térségben.

Az orosz hadsereg háborús bűneiről megbízható bizonyítékok állnak rendelkezésre, amire Moszkva azzal válaszolt, hogy az ukránok orosz hadifoglyokat kínoztak meg. Egy korábbi videóra reagálva, amelyen  ukrán katonák elfogott orosz katonákat vernek és lelőnek - ezek hitelességét nem igazolták -, Olekszij Aresztovics, az ukrán államfő tanácsadója azt mondta, hogy bármelyik fél tesz ilyet, az elfogadhatatlan..

15:22
április
7.

Azonnali támogatás érkezik és Magyarország is kap belőle

Szerző: Napi.hu

Gyorsabban hozzáférhető lesz az ukrán menekültekre szánt uniós, 3,4 milliárd eurós (több mint 1200 milliárd forint) támogatás - közölte Európai Parlament magyarországi kapcsolattartó irodája.

A legtöbb ukrán menekültet fogadó EU-tagállamok, köztük Magyarország, a REACT-EU alapból járó összeg 45 százalékát azonnal, számlák nélkül megkapják, míg a többi tagország esetében az azonnali támogatás aránya 15 százalék.

További részletek itt.

14:52
április
7.

Oroszország több pénzt kap az EU-tól mint Ukrajna

Szerző: Napi.hu

Az EU a háború kezdete óta 35 milliárd eurót fizetett az orosz energiahordozókért, szemben azzal az 1 milliárd euróval, amelyet Ukrajnának küldött segély formájában - mondta Josep Borrell, az EU vezető diplomatája.

"Zelenszkijnek szüksége van arra, hogy ritkábban mondjuk neki, hogy ő egy hős, és több fegyvert adjunk neki a harchoz” - tette hozzá.

További részletek itt

13:40
április
7.

Van, ahol még elbújhatnak az orosz jachtok

Szerző: Napi.hu

Az orosz-ukrán háború kitörése óta valóságos hajtóvadászat indult az orosz oligarchák jachtjai után, melyek közül már néhányat feltartóztattak, vagy le is foglaltak a hatóságok több országban. Most úgy tűnik, hogy az orosz milliárdosoknak sikerült megfelelő búvóhelyet találniuk a luxushajóik számára.

A Maldív-szigeteken egyelőre nem alkalmazták az orosz-ukrán háború kitörése után bevezetett szankciókat annak ellenére, hogy a szigetcsoport vezetői is megszavazták az ENSZ-ben az orosz agressziót elítélő határozatot, ezért a szigetek egyre népszerűbb úti céllá válnak az orosz oligarchák körében.

További részletek itt.

13:12
április
7.

Kemény kritika érkezett Ukrajnából

Szerző: Napi.hu

Magyarország segíti Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni agresszió folytatásában – olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében.

A magyar vezetés nem akarja elismerni Oroszország tagadhatatlan felelősségét a Bucsában, Irpinyben, Hosztomelben és más településeken elkövetett atrocitásokért, ami azt jelenti, hogy tudatosan erősítik Oroszországban a büntetlenség érzését, és újabb atrocitások elkövetésére ösztönzik az ukránokkal szemben – olvasható a nyilatkozatban.

További részletek itt.

12:55
április
7.

Elszállnak az orosz árak

Szerző: Napi.hu

Oroszországban az éves infláció 16,7 százalékra gyorsult az április 1-jével záródott héten, utoljára 2015 márciusában regisztráltak ilyen magas mutatót.

Az élelmiszerek ára átlagosan 9,9 százalékkal volt magasabb a múlt héten, mint egy évvel korábban.

További részletek itt.

12:43
április
7.

Szén, kikötés, közbeszerzések - újabb szanciós csomag jön

Szerző: Napi.hu

A Külügyek Tanácsa írásbeli eljárás útján akár már csütörtökön vagy pénteken, illetve a hétfői ülésén jóváhagyhatja az Európai Unió ötödik szankciós csomagját Oroszországgal szemben - jelentette be Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az EU évente négymilliárd euró értékben behozatali tilalmat rendel el az Oroszországból származó szénre. Teljes pénzügyi tranzakciós tilalmat rendel el négy kulcsfontosságú orosz bank esetében. Kikötési tilalmat vezet be az orosz - vagy orosz üzemeltetésű - hajókra az uniós kikötőkben. Célzott exporttilalmat ír elő tízmilliárd euró értékben a kulcsfontosságú technológiák esetében. Tiltja az orosz vállalatok részvételét az uniós közbeszerzésekben, valamint importtilalmat rendel el luxustermékekre 5,5 milliárd euró értékben.

További részletek itt.

11:55
április
7.

A Shellnek 5 milliárd dollárjába kerül az orosz kivonulás

Szerző: Napi.hu

Az orosz eszközök értékének csökkenése és a hitelezési veszteségek 4-5 milliárd dollárral csökkentik a Shell eredményét - közölte a londoni székhelyű olajipari vállalat.

Önmagában a Gazprom orosz állami energetikai vállalattal közös vállalkozásokból való kilépése 3 milliárdos buktát jelentett a cégnek.

A vállalat később közölte, hogy felhagy az orosz olajvásárlással, és kivonul az orosz szénhidrogénekkel kapcsolatos mindenféle szerepvállalásból, "függetlenül azok pénzügyi következményeitől".

Az energetikai vállalatokra azért nehezedik nyomás, hogy megszakítsák kapcsolataikat Oroszországgal, mert az olaj- és földgázexport kulcsfontosságú a Kreml és hadseregének finanszírozásához.

(ABC News)

 

10:51
április
7.

Az ukrán külügyminiszer szerint három dolog kell: fegyver, fegyver és fegyver

Szerző: Napi.hu

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön a NATO brüsszeli központjában járt, ahol a héten a NATO és a G7-ek külügyminiszterei is találkoznak.

A napirendem nagyon egyszerű. Csak három pont van rajta. Fegyverek, fegyverek és fegyverek

- mondta Kuleba újságíróknak.

Ukrajna fegyverekkel való ellátása a legjobb módja annak, hogy "megfékezzük Putyint és legyőzzük az orosz hadsereget, hogy a háború ne terjedjen tovább" - mondta

Kuleba felszólította a NATO és a G7 külügyminisztereit, hogy "tegyék félre a habozásukat, a vonakodásukat".

"Bármilyen furcsán hangzik is, ma a fegyverek a békét szolgálják" - tette hozzá.

(CNN)

10:36
április
7.

Ausztria 4 orosz diplomatát utasított ki

Szerző: Tér Diána

Több napos habozás után Ausztria is csatlakozott az orosz diplomaták elleni európai szankciókhoz.

Megszüntetik a bécsi orosz nagykövetség 3, valamint a salzburgi főkonzulátus 1 tagjának diplomáciai státuszát - jelentette be csütörtökön Alexander Schallenberg (ÖVP) külügyminiszter szóvivője. Az érintett diplomatákban április 12-ig el kell hagyniuk Ausztriát - írja a Der Standard.

Eddig összesen több mint 230 orosz tisztviselőt tiltottak ki az európai államok. 

09:53
április
7.
09:16
április
7.
17:48
április
6.

Boris Johnson szerint a bucsai gyilkosság már-már népirtás

Szerző: Molnár Csaba

A brit miniszterelnök azt mondta, hogy a héten Bucsáról előkerült képek "nem sokban különböznek a népirtástól". "Attól tartok, hogy ha megnézzük, mi történik Bucsában, és milyen leleplező képeket látunk arról, amit [Vlagyimir Putyin orosz elnök] tett Ukrajnában, ami számomra nem áll messze a népirtástól, nem csoda, hogy az emberek úgy reagálnak, ahogyan reagálnak" - mondta Johnson újságíróknak.

A város utcáin agyonlőtt civilek látványa, akik közül többet is megkötözött kézzel lőttek agyon, globális felháborodást váltott ki, és további szankciókat ígértek Oroszország ellen.

(Al Jazeera)

17:43
április
6.

Orosz gép landolt Magyarországon

Szerző: Molnár Csaba

Délelőtt tíz óra környékén egy orosz gép szállt le Pápán, a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőterén - írja a Telex a Flightradar adatai alapján.

A gép Moszkvából indult, majd Belaruszon, Lengyelországon és Szlovákián át Magyarországon landolt. A gép az orosz Volga-Dnepr Airlines-hoz tartozik, és több mint 3 óra alatt ért Moszkváról Pápára.

Február végén az Európai Unió szankciócsomagjában az unió teljes légterét lezárták az orosz repülőgépek előtt, így Magyarország az EU többi tagországához hasonlóan kitiltotta a légteréből az oroszországi illetőségű repülőgépeket.

További részleteket itt lehet olvasni.

17:28
április
6.

Brüsszeli segítséget kap Magyarország is, hogy függetlenedjen az orosz gáztól és olajtól

Szerző: Molnár Csaba

Az Európai Bizottság technikai támogatást nyújt 17 európai uniós tagállamnak - köztük Magyarországnak - ahhoz, hogy fokozatosan megszüntessék az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségüket, összhangban a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiára vonatkozó uniós tervvel - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Atechnikai támogatás segíteni fogja a tagállamokat abban, hogy a közös európai törekvések elérése érdekében meghatározzák és végrehajtsák a legjobb szakpolitikai reformokat és beruházásokat olyan területeken, mint az energiaellátás diverzifikálása, a megújuló energiára való átállás felgyorsítása és az energiahatékonyság növelése.

További részleteket itt lehet olvasni.

17:02
április
6.

Mennyit buktak az oligarchák eddig az orosz-ukrán háborúban?

Szerző: Molnár Csaba

Összesen 38 milliárd dollárt, azaz átszámítva közel 13 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget veszített a 10 leggazdagabb orosz pénzember 2022 március végéig az ukrajnai invázió miatt hozott nyugati szankciók eredményeként - számolta össze a Blochamps Capital tanácsadó cég.

A kérdés most az, hogy gátat szab-e az elmúlt években tapasztalt, a nemzetközi becsléseket is messze túlszárnyaló mértékű gazdagodásnak a háború ebben a régióban. Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője úgy véli, ha a nyugati szankciók elég szigorúak és a háború miatt éven túl nyúlnak, Oroszország akár Afrika mögé is visszacsúszhat a szupergazdagok regionális toplistáján.

További részleteket itt lehet olvasni.

16:46
április
6.

Norvégia is elzavar három orosz diplomatát

Szerző: Molnár Csaba

Norvégia úgy döntött, hogy kiutasít három, Oroszország oslói nagykövetségén dolgozó diplomatát, akik diplomáciai státuszukkal összeférhetetlen tevékenységet folytattak - közölte az ország külügyminisztériuma.

"Nem véletlen, hogy ezekre a kiutasításokra most kerül sor" - mondta Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter közleményében.

"Olyan időszakban történnek, amikor a világot megdöbbentik az orosz erők civilek elleni bűncselekményeiről szóló jelentések, különösen a Kijev melletti Buka városában. Ebben a helyzetben különös figyelmet fordítunk a Norvégiában folytatott nem kívánt orosz tevékenységekre" - tette hozzá.

(Al Jazeera)

16:24
április
6.

Az orosz erők több tucat éjszakai csapást mértek Harkivra

Szerző: Molnár Csaba

Az orosz csapatok az éjszaka folyamán 27 csapást mértek Harkiv lakónegyedeire - közölte Oleg Szinegubov, a Harkivi Regionális Katonai Adminisztráció vezetője.

"Az ellenség demoralizálni akar minket, és továbbra is kaotikus támadásokat hajt végre a polgári infrastruktúra ellen" - mondta.

Jelenleg aktív harcok folynak Izsium város irányában, és folyamatban van a civilek evakuálása - tette hozzá Szinegubov, aki szerint az ukrán fegyveres erők tartják állásaikat, miközben az orosz csapatok kudarcot vallanak áttörési kísérleteikben, és "súlyos veszteségeket" szenvednek.

(CNN)

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Orosz-ukrán háború

Az orosz csapatok civilek ellen elkövetett véres akcióinak nyomairól érkező beszámolók miatt elakadtak az orosz-ukrán béketárgyalások. Hiába tartják sokan háborús bűnösnek Vlagyimir...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2023 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.