2020. július 1-től bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre, ami sok katás és alanyi adómentes vállalkozót is érint majd. Jelenleg az alanyi adómentes státusz kizárja ezeket a vállalkozásokat a kötelezettség alól. Június 30-ig ugyanis csak a 100 000 Ft áfatartalmat elérő vagy azt meghaladó, más belföldi adóalany részére kiállított számlákat kell beküldeni az adóhatóságnak. Ez az értékhatár szűnik meg a bővítéssel. Sok vállalkozó éppen azért bizonytalan, mert 100 000 Ft-nál kisebb áfatartalmú számlákat állítanak ki, vagy pedig áfamentességet élveznek.

"Július 1-től minden vállalkozásra vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, amely belföldi adóalany részére számláz. 2021. január 1-től pedig azokra a vállalkozásokra is, akik magánszemély, külföldi magánszemély vagy más külföldi szervezet részére állítanak ki számlát." - árulta el Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője.

"Az alanyi adómentes adózást választó vállalkozás is az áfa alanya, ezt az adózási formát az ÁFA törvényben foglalt feltételek fennállása esetén választhatja. Ez pedig azt jelenti, hogy adatszolgáltatásra lesz kötelezett 2020. július 1-től, ha más belföldi adóalany, 2021. január 1-től akkor is, ha magánszemély, külföldi vállalkozás vagy más külföldi szervezet felé számláz. - pontosított Bonácz Zsolt a Billingo adószakértője.

Az 500 000 Ft-nál kisebb áthárított áfát tartalmazó számlákat 4 napon belül, ezt az értékhatárt elérő vagy meghaladó számlákat a kiállítást követő napon kell majd feltölteni.

2021. január 1-től a kör pedig még tovább bővül. Ha nyáron nem is, de az év végén már mindenképpen lépni kell.

Hiányos vagy hibás teljesítés esetén jelentős összegű lehet a mulasztási bírság

Bár a hatályba lépésig még van néhány hónap hátra, érdemes minél előbb informálódni. Sok katás könyvelő nélkül intézi a bevallásokat. Az adatszolgáltatásra vonatkozó jogszabályok hibás értelmezése viszont veszélyes is lehet, ha a vállalkozó szerint rá nem vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség, valójában viszont adatot kellene szolgáltatnia.

Érdemes kikérni egy adótanácsadó véleményét, ha bizonytalanok vagyunk, mert a hiányos vagy hibás teljesítés miatt magánszemély esetében akár 200 000 Ft-ig, más adózónál 500 000 Ft-ig terjedő összegben mulasztási bírságot is kiszabhat a NAV, számlánként.

Automatizálható az adatszolgáltatás

"A kötelező adatszolgáltatás teljesítése teljesen automatizálható. Ehhez csupán egy olyan online számlázót kell választani, amit össze lehet kötni a NAV Online Számla rendszerével" - mondta Sárospataki, a Billingóra célozva. "A számla kiállítását követően a rendszer automatikusan beküldi a számlát az adóhatóságnak és visszajelzést is ad annak sikeréről. Ha esetleg gond van, annak javítására is adunk javaslatot. Ennek hiányában manuálisan, számlánként egyesével kell rögzíteni az adatokat a NAV Online Számla rendszerében."

"A Billingo honlapján közzétettünk egy 50+1 kérdésből és válaszból álló szakértői anyagot, amely az online adatszolgáltatással kapcsolatos legfontosabb információkat, leggyakrabban feltett kérdéseket és az azokra adott válaszokat tartalmazza. A tartalmát Bonácz Zsolt adószakértő lektorálta, és bárki számára teljesen ingyenesen elérhető.

Érdemes igényelni a Billingo Támogatásokat is, amelyekkel most 6 hónapig ingyen lehet használni a Billingo Premium verzióját. A program természetesen az adatszolgáltatás automatizálására is alkalmas." - zárta Sárospataki.

A támogatás részletei és a regisztráció itt érhető el » https://www.billingo.hu/tamogatasok