Épp ezért úgy gondoltuk, hogy a cikkünkkel most azoknak nyújtunk segítséget, akik szeretnének Babakötvényt indítani, de nem látják át kellőképp a konstrukciót.

Mi is tulajdonképpen a Babakötvény?

A Babakötvény voltaképp egy állampapír, amit a Kincstári Start-értékpapírszámlára történő befizetéssel vásárolhatunk meg. A Babakötvényt évente 1 forintos címletekben bocsátja ki a Magyar Államkincstár, így a befizetés mértékével azonos névértéken vásárolhatunk értékpapírt.

Ez magyarul annyit tesz, hogy ha 10.000 forintot fizetünk be a Kincstári start-értékpapírszámlára, akkor ezzel 10.000 forint értékű Babakötvényt vásárolhatunk.

A MÁK által kibocsátott értékpapírok lejárati határideje 19 év, így a gyermekünk 18. születésnapja után jár le a határideje. Ez azt jelenti, hogy a megtakarításunkkal segíthetjük gyermekünk életkezdését.

A nagybetűs életbe lépve ugyanis hirtelen rengeteg költség zúdul az ember nyakába, ami nagy nyomás alá helyezi a fiatal felnőtteket. Szülőként pedig enyhíthetünk ezen a nyomáson, amelyért később a gyermekünk igencsak hálás lesz.

Mielőtt részletesen is górcső alá vennénk a Babakötvény előnyeit, illetve hátrányait, előbb nézzük meg, hogy pontosan miképp is lehet igényelni.

Hogyan lehet igényelni?

Babakötvényt a Magyar Államkincstár kirendelt ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

Szerencsére azonban online is lehet Babakötvényt indítani, így akár otthon, kényelmesen is elindíthatjuk.

Az igénylés legegyszerűbb módja, ha a szülő, azon belül is a családi pótlékra jogosult személy indítja el. Az idejét tekintve pedig gyakorlatilag a gyermek 18. születésnapja előtt bármikor elindíthatjuk.

Persze a legjobb minél korábban elkezdeni a gyermek megtakarítást, hiszen a kamatos kamat elve alapján így több pénzünk gyűlik össze a lejárat végére.

kép: Freepik
kép: Freepik

A Babakötvény előnyei és hátrányai

Most pedig nézzük meg tüzetesebben a konstrukciót pro és kontra. Kezdjük is az előnyökkel!

  • Előnyök

A Babakötvény indítása rendkívül egyszerű, nincsen bonyolult adminisztráció, belépési költség, sem pedig számlavezetési díj. Ez persze sokaknak hihetetlenül hangozhat, hiszen manapság a legtöbb konstrukciónak vannak működési költségei

A költségmentesség oka azonban egyszerű és logikus: mivel állampapírról van szó, így befizetéseinkkel kvázi kölcsönt adunk a magyar államnak. Így azzal próbálják ösztönözni a családokat és a megtakarítani vágyókat, hogy semmilyen plusz, működési díjat nem számolnak fel a Babakötvénnyel kapcsolatban.

Ezenkívül az államtól kapott életkezdési támogatást (ez minden, 2005. december 31-e után született magyar gyermeknek jár) is átvezetik a Start-számlára, így már rendelkezünk is egy kisebb, induló összeggel.

Mivel gyermekcélú megtakarításról van szó, így jár hozzá állami támogatás is (ezt részletesebben lejjebb fejtjük majd ki, a vonatkozó részben).

Ráadásul nem kell fixen havonta félretennünk pénzt, a számlára ugyanis teljesen rugalmasan fizethetünk. Így akár a nagyszülőktől kapott szülinapi, karácsonyi pénzt is Babakötvénybe fektethetjük.

  • Hátránya

A Babakötvény talán legnagyobb hátránya az, hogy miután a gyermek 18 éves korában hozzáfér a teljes összeghez, elveszítjük a szülői kontrollt a pénz felett. Az összegyűlt vagyon ugyanis a gyermekünké, rajta múlik tehát, hogy mire költi.

Épp ezért fontos, hogy már időben gondoskodjunk csemeténk megfelelő pénzügyi neveléséről.

Milyen várható hozamokkal számolhatunk?

A Babakötvény jobb kamatokkal rendelkezik, mintha a megtakarításunk bankszámlán pihenne. Ugyanis egy infláció feletti, +3%-os hozammal lehet számolni. A jelenlegi infláció 3,1%, így a Babakötvényre összesen 3+3,1=6,1%-os hozamot kapunk.

A fent említett 3%-os hozam pedig garantált, így abban az esetben is számíthatunk erre az összegre, ha defláció lenne - ekkor ugyanis a kamat szimplán 3% lesz.

Tudta, hogy a Babakötvény egy államilag támogatott gyermek megtakarítás?

Ahogy feljebb már röviden kitértünk rá, a Babakötvény egy gyermekcélú megtakarítás, így erre is jár állami támogatás.

Ennek összegét évi 6000 forintban maximalizálták, így egy 18 éves periódust feltételezve ez plusz 108.000 forint “ingyenpénzt” jelenthet számunkra.

kép: Freepik
kép: Freepik

Kinek ajánljuk ezt a megtakarítási konstrukciót?

A Babakötvény leginkább azoknak ajánlott, akik nem szeretnének belépési-, valamint számlavezetési költséget fizetni.

Mivel hosszú távú elköteleződést jelent az állam felé, így azoknak lehet jó választás, akiket nem zavar a hazai gazdaságtól való függés. Ugyanis kizárólag Magyar Állampapírba fektetjük a pénzüket, arra ugyanis ebben a helyzetben nincs lehetőség, hogy külföldi értékpapírokkal is kereskedjünk.

Mivel az állampapírok alapvetően alacsonyabb kockázatú befektetési formák, így egy kiegyensúlyozottan kamatozó megtakarítási lehetőséget kapunk. Ideális választás tehát azoknak is, akik szeretnék elkerülni a kockázatosabb, ám magasabb hozammal kecsegtető befektetési lehetőségeket.

Jó döntés azok számára is, akik nem tudnak havi fix összeget félretenni, hanem eseti jelleggel tudnak kisebb-nagyobb pénzösszeget befizetni.

Ideális választás azoknak, akik idősebb gyermeküknek szeretnének megtakarítást indítani, például a gyermek 15 éves korában. Ugyanis a 3 éves, minimum futamidő lejárta után már felvehető a pénzt - abban az esetben, ha a fiatal elérte a 18 éves életkort.

Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a Babakötvény teljes mértékben szabadon, bármire felhasználható, így nincs semmilyen kötöttség.

És kinek nem ajánlott?

A Babakötvény esetében nincsen vészhelyzeti feltörés, így a gyermek a 18. születésnapja előtt semmilyen módon nem juthat hozzá a pénzhez. Épp ezért nem ajánlott azoknak, akik szeretnék, hogy bármikor elérhető legyen a félretett összeg.

Aki magasabb kamatot szeretne, más megtakarítási mód után kell néznie, ugyanis a Babakötvényre csak fix, 3%-os, infláció feletti kamat jár.

Ha szeretnénk (alap) életbiztosítást is indítani a megtakarítással egybekötve, úgy a Babakötvény szintén nem megfelelő konstrukció - erre ugyanis ebben az esetben nincs lehetőség.

Amennyiben félünk attól, hogy a gyermekünk nem felelősen költené el a vagyonát, úgy a Babakötvény szintén nem ajánlott. Ahogy ugyanis már feljebb is említettük, e felett az összeg felett kizárólag a gyermekünk rendelkezik.

Összegzés, végső gondolatok

A Babakötvény tehát nem véletlenül népszerű, nagyon is ajánljuk azoknak, akik egy kötetlen, könnyen elindítható és költségmentes megtakarítási lehetőséget keresnek. Hiszen gondoljunk csak bele, mennyit jelent egy fiatal felnőtt életében az, hogy nem kell az anyagiak miatt aggódni.

Így teljes mértékben a tanulásra, fejlődésre tud koncentrálni, és nem szükséges diákmunkát, mellékállást vállalnia az egyetemi, főiskolai évek alatt.