Tovább erősíti jelenlétét a román és a lengyel piacon Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia. A társaság a kelet-közép-európai régió egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportjának számító Futureal-csoporthoz tartozik, amely számos kereskedelmi- és irodaprojektet is jegyez, köztük a budapesti Corvin Sétányt, a most épülő Etele Plazát és a Budapest One irodaházat.

A Cordia Lengyelországban eddig több mint ezer lakást adott át hamarosan pedig további mintegy 1400 otthon építését tervezi elindítani Varsóban, Krakkóban és Gdanskban. A vállalat a közelmúltban jelentette be, hogy a lengyel fővárosban építi meg története legmagasabb lakóházát, a 18 szintes Horyzont Pragát. Ezt megelőzően az idén két fejlesztés készült el, két további építése pedig jelenleg is zajlik. A Cordia célja, hogy a rendkívül erős helyi versenytársak között a 10 legnagyobb szereplő közé küzdje fel magát, évi 1500-2000 lakás átadásával.

A román fővárosban a vállalat jelenleg közel 500 új lakást épít egy olyan környéken, amely a várakozások szerint a román főváros új üzleti központjává válik majd. Bukarestben több további projekt van előkészítési szakaszban, összesen több mint 800 otthonnal.
A régiós piacok mellett - kísérleti jelleggel - immár Spanyolországban is jelen van a társaság, a vállalat Marbella városában több mint 80 luxuslakás építését tervezi a 7 ha-os, újonnan vásárolt, tengeri panorámás telken.

"Stratégiai célunk, hogy a közel két évtizedes tapasztalatunkra építve európai szinten is meghatározó lakásfejlesztővé váljunk, középtávon elsődlegesen a kelet-közép-európai régió vezető városaira fókuszálva. Lépésről-lépésre haladva új magokat ültetünk olyan attraktív piacokon, ahol az első néhány projekt sikeres megvalósítása és a helyi csapat kialakítása után a későbbiekben lehetőség van az organikus növekedésre. A Cordia mára már a régió legjobban diverzifikált lakásfejlesztőjének számít, ami óriási előnyt jelent a kockázatkezelés és a tőkeallokáció szempontjából" - mondta Futó Gábor, a Cordia alapítója.

Lengyelország vezető városait az teszi vonzóvá, hogy a gazdaság és az újlakáspiac a válság évei alatt is stabil maradt, Bukarestben az elavult lakásállomány, a folyamatos bérnövekedés, a jelentős vásárlói érdeklődés és a relatíve alacsony újlakásárak teremtenek kedvező feltételeket, míg Spanyolországban az ad okot az optimizmusra, hogy elindult a bérnövekedés, a munkanélküliség csökken, az ingatlanpiac keresleti oldalát pedig a külföldi vásárlók is erősítik.
- mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.


A most épülő több mint 4000 lakás mellett - amelynek 80%-a Magyarországon, 14%-a Lengyelországban, 6%-a pedig Romániában valósulhat meg - a Cordia jelenleg további, több mint 5000 lakás fejlesztését készíti elő. Utóbbiak mintegy fele Magyarországot, közel 30%-a Lengyelországot, 20%-a Romániát, 2%-a pedig Spanyolországot érinti.

Ezek a számok bizonyítják elkötelezettségünket amellett, hogy a nemzetközi terjeszkedés mellett Magyarország mindig kulcsszerepet fog betölteni a működésünkben, hiszen Budapesten is az erős kereslet fennmaradásával számolunk - fogalmazott Földi Tibor.