Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy ország gazdaságának gerincét a kis- és középvállalkozások adják: számottevő mértékben járulnak hozzá az adott ország GDP-jéhez, és a munkaerő túlnyomó többségét is ebben a szektorban foglalkoztatják. Erősítésük, fejlesztésük valamennyi ország elemi érdeke.

A hazai kkv-k egyik legnagyobb problémája mindig is a tőke- és forráshiány volt. Finanszírozási nehézségeik megoldására a kormányzat 2002-ben államilag támogatott, kedvezményes feltételrendszerű, tárgyi biztosíték nélküli folyószámlahitel bevezetését karolta fel, amelyet Széchenyi Kártya Programnak neveztek el.

A Széchenyi Kártya Programnak köszönhetően havonta átlag 17 milliárd forint hitelkihelyezés valósul meg, heti 300 db szerződés kerül megkötésre és óránként több mint 100 millió forint kerül be a magyar gazdaság, legfőképp a kkv szektor vérkeringésébe.

A Széchenyi Kártya szabad felhasználású, éven belüli finanszírozási igények kezelésére szolgáló hitellehetőség, amely akár tárgyi fedezet-mentesen, közjegyzői okiratba foglalási kötelezettség előírása nélkül is, állami kamat- és kezességi díjtámogatás mellett igényelhető. Az MKB a hitelkerethez bankkártyát is kibocsát, melynek segítségével a kártyatulajdonos belföldön és külföldön egyaránt könnyen és gyorsan hozzáférhet számlája egyenlegéhez. A Széchenyi Kártya iránt érdeklődő ügyfelek részére a Bank 24 órán belüli előminősítési lehetőséget biztosít, hogy még a konkrét hitelkérelem benyújtását megelőzően előzetes információt kapjanak arról, hogy a Bank tudja-e és ha igen mekkora összegben, milyen feltételekkel biztosítani számukra a Széchenyi Kártyát. A Széchenyi Beruházási Hitel maximum 10 éves futamidejű, akár 100 millió Ft összegű hitel lehetőséggel segítheti a magyar mikro-, kis és középvállalatok fejlődését. A konstrukciót igénylő vállalkozások az évi 5%-os állami kamattámogatásnak köszönhetően jelenleg nettó 0%-os kamatozású beruházási hitelhez juthatnak. Az MKB Bank a konstrukció keretében már megkezdett beruházást is finanszíroz.

A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel, valamint a Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel szintén állami kamat- és kezességi díjtámogatással igényelhető. Ezek a konstrukciók az Európai Uniós pályázaton elnyert, vissza nem térítendő támogatás előfinanszírozására és az adott pályázat önerejének kiegészítésére biztosítanak lehetőséget. A 3 éves futamidőre is igényelhető Széchenyi Forgóeszközhitel is elérhető az MKB Bank fiókjaiban a megemelt keretösszeggel, állami kamat- és kezességi díjtámogatás mellett.

A mostani jelentős hitelösszeg emelkedés következtében a Széchenyi Kártya Program a jövőben a mikro-és kisvállalkozásokon kívül, a gazdasági kormányzat által kiemelten kezelt középvállalatok számára is kifejezetten vonzó alternatíva.