Advertisement

Még kényelmesebbé válik a vásárlás a hazai webáruházak jelentős részében a következő hetekben az OTP Mobil szolgáltatásának köszönhetően. Ugyanis elérhetővé vált a SimplePay fizetési megoldást használó kereskedők többségénél az előválasztó fizetési oldal, amely lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy eldönthessék: bankkártyával szeretnék rendezni a vásárlást, vagy pedig közvetlenül a bankszámlájukról utalnák át az összeget, azonnali átutalással. Közel 10 ezer webshopban találkozhatnak új fizetési lehetőséggel a vásárlók az újításnak köszönhetően.

Nagyon egyszerű a folyamat

A 2020. március 2-án elindult Azonnali Fizetési Rendszerre épülő Instant transzfer megoldás válik elérhetővé. Az AFR bevezetése óta a magyarországi bankok ügyfelei a bankszámláikról éjjel-nappal, hétvégeken és ünnepnapokon is 5 másodpercen belül utalhatnak át 10 millió forintos összeghatárig pénzt, bármelyik másik magyarországi banknál vezetett számlára.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szabványra épülő, további biztonsági megoldásokkal erősített Instant transzfer QR-kódos, deeplinkes és netbankos fizetési opciót is biztosít. Ha számítógépen vásárol az ügyfél, akkor csak be kell olvasnia a QR-kódot a mobilbanki applikációjával, és már fizethet is. Ha mobilon vásárol, akkor pedig QR-kód beolvasása nélkül, egy kattintással a mobilbanki applikációban hagyhatja jóvá az átutalást. Nem kell tehát az átutaláshoz a vásárlónak manuálisan megadni az adatokat, a kért összeget, a közleményt vagy a kereskedő bankszámlaszámát.

Miért jó az Instant transzfer?

A kereskedő számára a legfontosabb előnye az, hogy kedvezőbb a jutalék mértéke, a bankkártyás vásárlásokhoz képest. A vásárlás eredményéről pedig gyorsan, az AFR-nek köszönhetően másodperceken belül visszajelzést kapnak, akárcsak a bankkártyás fizetés esetében. Emellett az adminisztráció is gördülékenyebb: a jelenleg elterjedt átutalási megoldásokhoz képest az OTP Mobil szolgáltatásánál nincs szükség a beérkező utalások manuális feldolgozására, hiszen ezt a feladatot a SimplePay rendszere végzi el a kereskedő helyett. Ráadásul a szolgáltatás teljes mértékben illeszkedik a jelenlegi elfogadási folyamatokba, így a SimplePay partnerek rájuk háruló fejlesztési feladat nélkül igénybe vehetik az Instant transzfer adta előnyöket.

A vásárlók számára is előnyös lehet ez a fizetési mód. Egyrészt kényelmes és gyors, másrészt akkor is tudnak így fizetni egy webáruházban, ha éppen nincs náluk a bankkártyájuk vagy nem akarják elővenni, hogy beírják a kártyaadataikat.

A másik előnye az Instant transzfernek, hogy az Azonnali Fizetési Rendszerben tízmillió forintig végezhetnek átutalásokat a banki ügyfelek, a bankkártyák napi költési limitje azonban a legtöbb esetben ennek a töredéke.  Ezzel a módszerrel így a nagyobb, akár milliós összegű vásárlások is problémamentesen lebonyolíthatók. Gördülékeny fizetést biztosít akkor is, ha valaki például lakásfelújítást végez, és egy teljes konyhabútort szeretne kifizetni a gépekkel együtt a webáruházban.