Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Év végi nagyüzem van a közbeszerzési tájékoztatók közzétételében, számos új kiírás jelenik meg és a közbeszerzések eredményeinek közzététele sem szünetel. Az eredménytájékoztatók között ma (december 30-án) két dokumentum jelent meg, amelyek a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségében lévő Mészáros és Mészáros Kft. nyertességéről szólnak.

A két közbeszerzésben megjelölt munkákat európai uniós támogatás felhasználásával finanszírozzák az állami ajánlatkérők.

Vasútfelújítás

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. Százhalombatta és Ercsi-elágazás közötti, 15,7 kilométeres vasúti vonalszakasz és kapcsolódó létesítményeinek korszerűsítése kiírt közbeszerzését a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a győri Vasútépítők Pályatervező, Kivitelező és Iparvágányfenntartó Kft. nyerte meg, nettó 48 milliárd 908 millió forintos árajánlattal. A szerződés értékét a NIF előzetesen nettó 41 milliárd 646 millió forintra becsülte, azaz a munka értéke az eljárás során hétmilliárddal emelkedett - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

A vállalkozási szerződést 2017. december 18-án megkötötték egymással a felek. A közbeszerzésen nem lehetett részmunkákra ajánlatot tenni, csak egyben lehetett pályázni. A nyertes duó mellett ajánlatot tett még a Dömper Kft. és a Subterra-Raab Kft. alkotta konzorcium, a Strabag Vasútépítő Kft. és a Belfry PE Kft. közösen, valamint a budapesti székhelyű Konszenzus Pannónia Zrt.

Csatornázás

A másik közbeszerzés, amelyen a Mészáros és Mészáros Kft.-t hirdették ki győztesnek az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel közösen, az Ózd csatornahálózatának fejlesztésére szól, az értéke nettó 4,3 milliárd forint - olvasható az eredménytájékoztatóban. Itt a nyertes árajánlat 211 millió forinttal kedvezőbb volt, mint amennyit az eljárás kiírója, a NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. előzetesen becsült. A szerződést december 15-én aláírták.

Mészárosékat egy korábban megkötött (420 milliárdos) keretmegállapodás keretében választották ki az ózdi csatornázásra, a konkrét munkára újra ajánlatot kérve a keretmegállapodásban részt vevő cégektől. Itt ajánlatot kértek a nyertes duón kívül a Hódút Kft.-től (a székhelye: Tiszakécske), a Swietelsky Magyarország Kft.-től (Budapest) és a Penta Általános Építőipari Kft.-től (Gödöllő), a tájékoztatóban közzétett adatok szerint.

Pénteken Mészáros Lőrinc R-Kord Kft.-je nyert el a V-Híd Építő Zrt.-vel közösen egy vasútfelújítási munkát, Debrecen és Ebes között, nettó 13 milliárd 778 millió forintért. A közbeszerzést a NIF Zrt. írta ki.

A nyitókép illusztráció, forrás: Pixabay.