A Média Holdingban olvadnak össze az egykori VNU- és Vico-cégek

Húszmilliós jegyzett tőkével rt.-t alapított a volt VNU Budapest Kiadó Rt. A Média Holdingot azért hozta létre, hogy segítségével jogilag is magába olvassza a megvásárolt egykori Vico-társaságokat. A Vico-cégeket szervezeti szinten már magába olvasztotta a VNU - ma Sanoma Budapest Kiadó Rt. -, ám ez jogilag egyelőre nem történt meg.
Hőnyi Gyula, 2002. január 9. szerda, 23:59
Fotó:

Húszmilliós alaptőkével megalakult a Média Holding Kommunikációs Rt., amelynek igazgatósági tagjai a volt VNU, ma Sanoma Budapest Kiadó Rt. vezetői. Szabó György, a Média Holding igazgatósági elnöke, a Sanoma Budapest vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy a cég alapítását még a VNU alatt kezdték meg, azért, hogy a cég magába olvassza a Vico-lapok kiadási jogát birtokló Egyesült Kiadó Holding (EKH) Kft.-t, a szintén Vico-érdekeltségű Egyesült Reklám Kft.-t, illetve kisebb vállalkozásokat, majd végül a VNU (Sanoma) Budapestet. A Média Holdinggal foglalják jogi keretek közé a Vico beolvasztását. Szabó elmondta: az EKH VNU-ba olvasztása, illetve az Egyesült Reklám VNU-s hirdetésszervező cégének összevonása szervezeti szinten már korábban befejeződött, ám jogilag erre a mai napig nem került sor. Azzal, hogy a Sanoma felvásárolta a VNU-t, nem változik a terv, a Média Holding Kommunikációs Rt. a beolvadások után nevet változtat, Sanoma Budapest Kiadó Rt. lesz.
Szabó szerint a finn kiadóvállalat tulajdonszerzésével nem kizárt, hogy a magyar leányvállalat dinamikusabb ütemben fejleszt a jövőben, a Sanoma ugyanis 2006-ra Európa harmadik legnagyobb kiadóvállalatává kíván nőni. A magyar vállalat vezetésében továbbra sem terveznek személyi változásokat - tette hozzá a vezérigazgató -, már csak azért sem, mert a VNU külföldi igazgatói, a magyar leányvállalat vezetőinek felettesei is átkerültek a finn céghez.
A kiadócsoport magazinjai közé tartozik például a Story, a Meglepetés, a Cosmopolitan, a Figyelő, övé a startlap.hu és a Figyelőnet. A Vico-felvásárlás nyomán hozzá került a Nők Lapja, az Otthon és a Vasárnapi Hírek is.
Hőnyi Gyula
Új társaságot alapított a finn Sanoma kezébe került volt VNU Budapest Kiadó Rt. A Média Holding Rt.-t azért hozta létre, hogy segítségével jogilag is magába olvassza a megvásárolt egykori Vico-cégeket. A tranzakciók végén e társaságban olvadnak össze a kiadócsoport érdekeltségei.
(Részletek az 5. oldalon)

HOZZÁSZÓLÁSOK