Újraéledhet az Álomvölgy-lakópark

Az eredeti tervek szerint idén készült volna el a Budakeszi határába tervezett Álomvölgy lakópark. Az egy helyi népszavazással tavaly márciusban megtorpedózott ingatlanfejlesztés megvalósítására az önkormányzati választások eredményétől függően lát esélyt a Demján Sándor nevével fémjelzett befektetői csoport.
Horniák Balázs, 2002. október 17. csütörtök, 07:27
Fotó:

Az akkori számítások szerint 40-50 milliárd forintból épített volna lakóparkot Budakeszi határában a Teleport Industries (Magyarország) Szolgáltató Rt. (NAPI Gazdaság, 2000. december 18., 1-5. oldal). Az ingatlanfejlesztésre kiszemelt 138 hektáros területből 76 hektár a Teleport, 30 hektár az önkormányzat, a fennmaradó rész pedig magánszemélyek tulajdonában volt. A területen a tervek szerint 250, egyenként 200-700 négyzetméter alapterületű villalakás, valamint 2-3 szálloda épült volna, amelyeket három-, illetve négycsillagosra terveztek.

Az elképzelést azonban megtorpedózta egy a beruházásról tavaly márciusban tartott népszavazás, amelyen a megjelentek (a választásra jogosultak két százalék híján fele) 82 százaléka elutasította az Álomvölgy lakópark építését (NAPI Gazdaság, 2001. március 27., 1-4. oldal). Noha a szavazás jogilag érvénytelen volt, s a döntés egyébként sem kötelező érvényű, a népszavazás politikai súlyát az önkormányzat nem hagyhatta figyelmen kívül. Mivel a kérdéskörben egy évig nem lehetett ismételt népszavazást tartani, a képviselő-testületre várt a feladat, hogy döntsön a beruházás sorsáról.

A helyhatósággal azonban mind a mai napig nem sikerült megállapodni, s ezért most az erre a beruházásra létrehozott Teleport beolvad tulajdonosába, az Álomvölgy Ingatlanforgalmazó Rt.-be - mondták lapunknak a Demján Sándor nevével fémjelzett Euroinvest Közép-európai Befektetési Rt. többségi tulajdonában lévő cégnél. A beruházók most abban bíznak, hogy az önkormányzati választások után felálló új képviselő-testülettel meg tudnak állapodni az ingatlanfejlesztésről. Emellett lényeges szempont az is, hogy az agglomerációban is rohamosan fogynak a települések tulajdonában lévő nagy és egybefüggő, jelentősebb beruházásra alkalmas területek, így valószínűleg Budakeszi sem engedheti meg magának sokáig, hogy ne támogassa az elképzelést.

HOZZÁSZÓLÁSOK