Harmincmilliárdos BIF-beruházás készül Óbudán

A BIF tízéves történetének legnagyobb beruházására készül az Óbuda feletti hegyvidéken. A Harsánylejtő 36 hektáros területén 900 lakás épül 30 milliárd forintot meghaladó összegért. Idén indul a BIF Duna-parti, az egyik expótelekre tervezett, nyolcszintes lakó-irodaházának építése is, amelynek négy felső emeletét reprezentatív, Dunára néző lakások foglalják el.
Korányi G. Tamás, 2004. június 10. csütörtök, 23:59
Fotó:

A BIF Rt. rendkívüli tájékoztatásban értesítette a viszonylag illikvid, de meglehetősen stabil árfolyamúnak számító ingatlanrészvény befektetőit, hogy a III. kerület önkormányzata elfogadta a Harsánylejtő-Solymárvölgyi út-Virágosnyereg által határolt terület szabályozási tervét. A BIF-nek - mint Ungár András elnök a NAPI Gazdaságnak elmondta - a terület azért kiemelkedő jelentőségű, mert a Harsánylejtőn a társaság 36 hektáros, igen jó adottságú ingatlannal rendelkezik. Erre - a következő három-négy évben, a szükséges infrastuktura-fejlestést követően - 900 lakást építenek fel. A beruházás értéke eladási áron meghaladja a 30 milliárd forintot.
A harsánylejtői ingatlant a Reorg Rt. 2001-ben liciten értékesítette. A vevő - Ungár András BIF-elnök - később nyereség nélkül adta tovább az ingatlant a BIF-nek. Az ügyletet egy évekig húzódó jogvita nehezítette, de a felperes Lampart Kft. végül jogerősen elvesztette a pert. (A cég máig adósa a BIF-nek a megítélt perköltségekkel, amiért a BIF felszámolási eljárást kezdeményezett ellene.) A Budapest egyik legnagyobb lakásberuházásának számító Harsánylejtő-projekt 2005 elején indulhat.
Hamarabb, idén ősszel kezdődik a BIF másik beruházása, az egyik Duna-parti expótelekre tervezett, nyolcszintes iroda- és lakóépület felépítése. Az uszodával, étteremmel, mosodával rendelkező ház felső négy emeletén Dunára néző luxusapartmanok lesznek. A fejlesztés "termőre fordultáig" megfigyelők szerint elképzelhető, hogy a BIF a tavalyi 150 és az idei 100 forintos osztalékhoz képest szűkmarkúbb lesz a részvényeseivel. Ugyanakkor a két beruházás már telekértéken számolva is meghaladja a BIF jelenlegi teljes, 6 milliárdos tőzsdei kapitalizációját.

HOZZÁSZÓLÁSOK