Börtönbüntetésre ítélték a Surján Rt. vezetőit

A Somogy Megyei Bíróság másodfokú, jogerős ítélete szerint huszonhét rendbeli csődbűntett elkövetésében bűnös a szentbalázsi székhelyű Surján Völgye Mezőgazdasági és Szolgáltató Rt. három egykori vezetője. A bíróság a vádlottakat felfüggesztett szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélte.
, 2000. június 7. szerda, 00:00
Fotó:

A Somogy Megyei Bíróság bűnösnek találta a Surján Rt. három korábbi vezetőjét és 1,5-2 évi börtönbüntetésre ítélte őket. Mellékbüntetésként 400 ezer és 1 millió forint közötti pénzbüntetést kaptak. Tekintettel arra, hogy a bűncselekmény elkövetése óta jó néhány év eltelt, a börtönbüntetés végrehajtását a bíróság három évre felfüggesztette.
A Surján Rt. 1990-ben a szentbalázsi székhelyű, kedvezőtlen termőhelyi adottságú korábbi mezőgazdasági szövetkezet vagyonelemeiből alakult. A kilencvenes évek elején a különböző ipari, építőipari, turisztikai és más szolgáltatási tevékenységeket végző cég sikeresen fejlődött. A helyi domborzati és talajviszonyok miatt veszteséges mezőgazdasági alaptevékenység helyett megvásárolta a gálosfai kastélyt, felújította és fogadóként működtette. Az alapításkor 372 milliós alaptőkét néhány éven belül 500 millió forintra emelték.
1993-ban a Surján Rt.-ből öt önálló gazdasági társaságot kívántak létrehozni, ez azonban meghiúsult, a bejegyzési kérelmeket megfelelő bankgarancia híján elutasították. A vádirat és az ítélet szerint a csődhelyzet kialakulásában döntő része volt a szétváláskor lezajlott vagyonátértékelésnek, majd a cégek bejegyzési kérelmének elutasítását követően az elmaradt visszaértékelésnek. 1993 végén a Surján Rt. kötelezettségei már többszörösen meghaladták a jegyzett tőkét.
Ezt követően a cég három vezetője saját társaságokat hozott létre. A Surján Rt.-ből 37 millió forintos törzstőkével megalapították a dombóvári székhelyű Surján Építő és Szolgáltató Kft.-t, az időközben létrehozott Surján Sportegyesületnek pedig ellenérték nélkül vagyont adtak át. 1994 februárjában aztán a Surján SE-ből Surján Cross Kft. lett, amely a cserénfai motoroscentrumot is működtette. A Surján Cross Kft.-ben nem sokkal később a Surján Mix Kft. emelt tőkét, majd a Surján Cross Kft.-be apportálták a Surján Rt. tulajdonában lévő gálosfai ingatlanokat is. A Surján Mix Kft. 1996-ban vált fizetésképtelenné, felszámolása két évvel később, 1998-ban kezdődött el. A Surján Cross Kft. 1997-től veszteséges, a Surján Rt. felszámolása pedig már 1994-ben elkezdődött. A Surján Rt. 110 hitelezője a felszámolási eljárás során összesen közel egymilliárd forint igényt nyújtott be.
A Surján Rt. felszámolóként is működött. A vádirat szerint ennek során 26 cég vagyonából összesen 10 millió forintot használt fel jogtalanul. A bíróság szerint a vádlottak a felszámolási eljárás megkezdése előtt és azt követően is a saját többségi tulajdonukban lévő gazdasági társaságokba apportálták a Surján Rt. vagyonát, s így lehetetlenné tették a tartozások és a hitelek kifizetését.
K. ZS.


HOZZÁSZÓLÁSOK