Óriási lehetőséget lát Magyarországon a Rothschild

A befektetési alapok magyarországi piacán néhány éven belül megjelenhetnek az eddig hiányzó globális játékosok, a befektetők pedig hamar rákaphatnak a globális alapokra – véli a CA IB szakértője. A magyarországi piacra lépést vizsgálja a LCF Rothschild Group.
Ádám Viktor, 2006. május 23. kedd, 23:59
Fotó:

Hatalmas lehetőséget lát a magyar befektetésialap-piacon a genfi székhelyű LCF Rotschild Group, a konkrét piacra lépés azonban attól függ, hogy megtalálják a megfelelő helyi magán- és intézményi partnereket - fogalmazott Alain Mestat, a Banque Privée Edmond de Rotschild Europe nemzetközi marketing- és vállalati kommunikációs vezetője a PricewaterhouseCoopers budapesti, befektetési alapokról szóló konferenciáján. Szerinte Magyarország még mindig "terra incognita", de pár éve már folyamatosan keresik itt a potenciális partnereket. A társaság már jelen van a kelet-közép-európai régióban, a pozsonyi iroda a szlovák és részben a cseh ügyfélkört fedi le, a közeljövőben pedig Varsóban nyit két egységet. (A Rothschild-család nem lenne teljesen kezdő a magyar piacon sem: a XIX. században részt vett a Széchenyi-lánchíd finanszírozásában, amiről egy, a hídon található emléktábla is tanúskodik.)
A szakember megdöbbentőnek nevezte a magyarországi befektetési alapok vagyonának tavalyi, 76 százalékos növekedését, és úgy vélte, társasága a piaci réseket kihasználó termékekkel, személyre szabott szolgáltatásokkal tudna megjelenni nálunk. Lehetőségként értékelte, hogy Magyarországon hiányoznak a független alap- és tanácsadási ajánlatok, de új koncepcióval tudnának előrukkolni az értékesítés területén is. Az is vonzó szerinte, hogy a magyar alappiacon csupán öt százalék a részvényinstrumentumok súlya.
Ugyanakkor hozzátette: nagyon óvatosan közelítenek a magyar piachoz, és kiemelten fontos számukra a branding.
Középtávon a lakossági vagyon gyarapodása, illetve az "életkockázatok" elleni állami védelem, azaz a központi nyugdíj- és egészségbiztosítás szerepének csökkenése lesz az egyik meghatározó tényező a hazai befektetési alapok piacán - vélte a konferencián Vízkeleti Sándor, a CA IB Értékpapír Befektetési Alapkezelő Rt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy további ilyen faktor lehet az egyszerű termékek helyett az összetettebb megtakarítási szolgáltatások iránti kereslet emelkedése, valamint az eurócsatlakozás közeledtével a nem forintalapú konstrukciók fontosságának növekedése. A verseny szempontjából lényeges lesz, hogy melyik piaci szereplő tud előbb megjelenni megfelelő keménydeviza-termékkel.
Rövid távon Vízkeleti várakozásai szerint a bankok a lekötött betétek rovására erősítenek majd a befektetési alapok értékesítése terén - ez a folyamat már el is kezdődött. A magyar piacról mostanáig hiányzó globális szereplők is rövidesen megjelenhetnek, miközben az EU-standardoktól eltérő, részben a hazai piac védelmét szolgáló jogi szabályok terén - uniós nyomásra - enyhülés következhet be. A szakember szerint ilyen jogi változás lehet például az értékesítési csatornában az alügynökök megjelenése, amit jelenleg tilt a szabályozás. Vízkeleti arra számít, hogy a következő néhány évben a globális és a helyi alapok súlya - hasonlóan a finnországi példához - 50-50 százalék körülire állhat be. A globális alapok számára jobb versenypozíciót jelent a kibocsátói oldalon meglévő, részben a méretgazdaságosságból fakadó költségelőny.

HOZZÁSZÓLÁSOK