Pataki Zoltán, a NetDayTrade Kft. elemzőjének segítségével a technikai elemzés alapján vizsgáljuk, hogy a Nasdaqon jegyzett részvények közül melyek lehetnek érdekesek a következő hetekben. Az előző, februári számunkban arról a megfigyelésünkről írtunk, hogy sok részvény árfolyama megfeleződött vagy nagyon sokat zuhant az elmúlt negyedévben. Végül óvatosan ugyan, de azt mondtuk, hogy talán lesz egy erősödő szakasz - végül azonban nem sikerült a piacnak jelentősen erősödni az elmúlt 3 hét alatt, inkább egy vízszintes csatornában oldalazó mozgás volt a jellemző. Az utolsó napos gyengüléssel a csatorna alsó széléhez érkezett a piac.

Az elmúlt héten több negatív makrogazdasági adat vált ismertté az amerikai gazdasággal kapcsolatban, ami fundamentális szempontból nem sok jóval kecsegtet. Technikai szempontból pedig a csatornából történő kilépés inkább a belépéssel ellentétes irányba szokott bekövetkezni. A jelek szerint tehát inkább további gyengülés várható, bár elképzelhető, hogy az elmúlt negyedév zuhanása utáni korrekció még megérkezik, ha késve is.

Bár az általános piaci hangulat jelenleg negatív, nézzünk először egy pozitív előrejelzésű részvényt:

Take-Two Interactive Software (TTWO)

Az átlagosnál olcsóbb, alacsony forgalmú papír, amely néhány napja egy hír hatására egy nap alatt közel 10 dollárt emelkedett. A cégnek viszonylag régen, 2007. december 18-án volt az utolsó gyorsjelentése, ami alig érzékelhető árfolyam- és forgalom-növekedést okozott. Az elmúlt fél évben az ár 14 és 20 dollár között mozgott, és két éve a 20 dollárt sem tudta tartósan áttörni.

Az ilyen jelentős rések (gap) mindig ugrásszerű forgalom-növekedéssel valósulnak meg, amelyet egy árfolyam-megtorpanás követ egyre csökkenő forgalom mellett. Ennek az a magyarázata, hogy a rövid távú spekulánsok nagy része realizálja a nyereséget, ami hirtelen nagy mennyiségű eladást jelent. Ezt egy várakozási szakasz követi, amikor a piaci szereplők nagy része arra keresi a választ, hogy várható-e még további emelkedés vagy a hírt túlreagálta a piac, ezért inkább csökkenni fog az ár. Ezek a piaci magatartásformák vezetnek a zászló alakzat kialakulásához.

Ha a fenti várakozó szakasz hosszúra nyúlik, akkor lassú árfolyam-csökkenés várható alacsony forgalom mellett. Ha viszont hirtelen újból kitör az ár felfelé megugró forgalom mellett, akkor létrejön a zászló alakzat, ami a jelen esetben azt jelenti, hogy akár 5-10 dollárt is erősödhet az árfolyam.

TTWO


Tessera Technologies Inc (TSRA)

Az előzőhöz hasonló "hírpapír", csak pont annak inverze, azaz nem emelkedik, hanem zuhan az árfolyam. A cégnek 2007. január 31-én volt a gyorsjelentése, ami szintén nem okozott nagy forgalmat, de 4 dollárral megemelte az árat. Másnap azonban visszaesett a jegyzés a 38-42 dolláros sávba. Egészen február 26-ig nem történt semmi jelentős, ekkor azonban egy nap alatt 22 dollárig zuhant. Az ezt követő három nap kivárási szakasz, szinte nulla forgalom mellett, változatlan árszinten. Tipikus zászló alakzat van kialakulóban.

Az ár mintha már elindult volna lefelé és a forgalom-növekedés is kezd mérhetővé válni, ezért jó esély van az említett alakzat létrejöttére. Ha megugró forgalom mellett 22 dollár alá tud esni az ár, akkor elképzelhető egy újabb 8-10 dolláros zuhanás.

TSRA




Omnivision Technologies Inc (OVTI)

Az árfolyam tavaly októberben elérte a 25 dollárt, de onnan egy szép szabályos lineáris trend mentén csökkenve január közepére elérte a 12 dollárt (Ez a lefeleződött részvények csoportjába tartozik, amelyet előző cikkünkben említettünk). Ezek után a mellékelt charton is szépen látható kettős mélypont (double bottom) kialakulása várható. Ráadásul február 28-án volt a társaság gyorsjelentése, amely egy réssel (gap) átlendítette az árat a 15 dolláros nyakvonalon.

Jelen esetben fundamentális és technikai alapon is a trendfordulás látszik valószínűbbnek. Technikai szempontból a kettős mélypont alapján a várható emelkedés ugyan 3 dollár körül van, de a feleződött ár miatt talán ennél nagyobb mértékű is lehet az emelkedés. Arra azért érdemes figyelni, hogy gyakran visszatér az ár a nyakvonalhoz, ezért egy esetleges vétellel érdemes megvárni, míg a jegyzés visszatér 15 dollár környékére.

OVTI


Cephalon Inc (CEPH)

A részvény árfolyama tavaly végig a 68-82 dolláros sávban mozgott, utoljára december elején tetőzött 79 dollár körül. Onnan viszonylag egyenletesen csökkent február 6-ig. Ekkor egy váratlan zuhanás következett 64-ről 58 dollárra, majd jött a február 12-ei
gyorsjelentés, amely furcsa mozgást eredményezett: 4 dolláros gap felfele, majd nap végére 6 dolláros zuhanás. Ezt követő nap újabb gap felfele, ami a piac bizonytalanságát jelzi és egy szimmetrikus háromszög kialakulás vezethet.

csökkenő trend esetén kialakuló szimmetrikus háromszög esetén nagyobb esély van a trend folytatódásához. Az árfolyam most van háromszög csúcsánál, ami 60 dollár és a forgalom is a minimálisra csökkent. Az alakzat kialakulásának esélye akkor nő meg, ha a forgalom megugrik és ezzel együtt az ár beesik 60 dollár alá. A részvény a kis forgalom miatt könnyen manipulálható, ezért short pozíció esetén a 62 dolláros stop-loss indokolt.

CEPH


Deckers Outdoor Corp (DECK)

A részvény december végén történelmi csúcsot ért el 165 dollárnál, majd az általános piaci trendnek megfelelően január közepére megközelítette a 110 dollárt. Itt azonban egy erős támasz (support) alakult ki, amely egy ideig megállította az áresést, sőt a múlt hétig úgy nézett ki, hogy meg is tudja fordítani a trendet. Január 28-án viszont kijött a gyorsjelentés, amelynek hatására az előző napi 125-ös záróárról egészen a 110 dolláros támaszig zuhant az árfolyam.

A nagy árfolyamesés ellenére a forgalom-növekedés csak kb. kétszerese volt az átlagnak, ami alapján elképzelhető, hogy a támasz a sávon belül tudja tartani az árat. Ha azonban az elkövetkező egy-két napon belül tartósan át tud menni az ár 110 dollár alá úgy, hogy a forgalom mértéke tovább növekszik, akkor következhet a kerek 100 dollár áttörése. 110 dollár alatti short pozíció nyitása esetén viszont 112-115 dollár körüli stop-loss javasolt.

DECK

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!