Rt.-vé alakult a MAVA-érdekeltségű A. R.

A rendszámtábla-felismerő szoftvert fejlesztő A. R. Hungária Kft.-t rt.-vé alakították a tulajdonosok, azaz Kertész Attila és Kertész Viktor, valamint a Magyar-amerikai Vállalkozási Alap (MAVA) érdekeltségébe tartozó Hungarian Innovative Technologies Fund (HITF). A csúcstechnológiai alap az A. R. Rt.-n keresztül a Kertész fivérek egy másik cégében, a Dyawell Kft.-ben is tulajdont szerzett.
, 2000. október 3. kedd, 00:00
Fotó:

A MAVA égisze alatt működő Hungarian-American Enterprise Fund által az off-shore paradicsomként nyilvántartott Delaware-ban 5 millió dolláros alaptőkével létrehozott HITF első üzleteként, 480 ezer dolláros befektetéssel kisebbségi tulajdont szerzett az A. R. Hungária Kft.-ben (NAPI Gazdaság, 1999. szeptember 8., 1-5. oldal). A rendszámtábla-felismerő szoftvert fejlesztő céget - a korábbi terveknek megfelelően - nemrég rt.-vé alakították, 20 millió forintos jegyzett tőkével. Az alaptőkét a minimális mértékről 5,4 millió forinttal emelték meg. Ebből 300 darab egyenként 10 ezer forintos részvénypakettet Kertész Attila és Kertész Viktor jegyzett le, 2,4 millió darab egy forint névértékűt pedig a HITF. Az újonnan kibocsátott részvényekből nem részesedett Müller Tibor, aki a tőkeemelés után 9,44 százalékos részvénypakettet birtokol - derül ki a cégbírósági adatokból.Az A. R. Hungária megszerezte az 1999-ben a Kertész testvérek által alapított Dyawell Kft. 100 százalékos tulajdonrészét is. A kft. korábban a Kertész testvérek tulajdonában volt. A tranzakcióval a HITF közvetett tulajdont szerzett a hárommilliós kft.-ben. A társaság - internetes honlapja szerint - dokumentumfeldolgozó rendszerek fejlesztésével foglalkozik. Az Unisys alvállalkozójaként a posta informatikai rendszerének fejlesztésében vesznek részt idén. A cégek illetékesei lapunk megkeresésére nem kívántak nyilatkozni.
MLINKOVICS ILDIKÓ

**** KERETBEN ****
Korlátozott a kamatpolitika

Az idén január 15-én debütált kockázati alap, a Hungarian Innovative Technologies Fund (HITF) elsősorban az informatikára, a szoftverfejlesztésre, a távközlésre, a gyógyszerészetre, a biogenetikára és a gyógyászatra összpontosít, de más szektorokban is vizsgálják a lehetőségeket. Hradszki László, a HITF ügyvezető igazgatója korábbi nyilatkozata alapján olyan kutatócsoportokat keresnek meg elsősorban, amelyekből egyes személyek ki akarnak válni és önállóan vagy új céget létrehozva szeretnének tevékenykedni. Az 5 millió dolláros alaptőkére tekintettel a HITF kisebb összegű befektetésekre koncentrál. Ennek megfelelően 25-50 ezer dollárral támogatja az induló beruházásokat, de a hozzájárulás mértéke az 500 ezer dollárt is meghaladhatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK