Gazdát keres a seregélyesi kastélyszálló

Összesen 2,76 milliárd forintos irányáron próbálják értékesíteni az azonos tulajdonosi körhöz tartozó seregélyesi kastélyszállót és a siófoki Aranyhíd hotelt. A tulajdonos cégek tavasszal kerültek felszámolás alá.
Domokos Erika, Körtési Zsolt, 2010. november 10. szerda, 23:00
Fotó:

Az ÁFI Felszámoló és Vagyonkezelő Zrt. meghirdette a március vége óta felszámolás alatt lévő Kastély Hotel Seregélyes (KHS) Vendéglátóipari Kft. tulajdonában lévő, a Fejér megyei Seregélyesen lévő kastélyt, valamint ezzel egy időben a szintén felszámolás alatt lévő tulajdonosa, a United Programme Service (UPS) Idegenforgalmi Kft. siófoki üdülőjét is. A felszámolócégtől megtudtuk, hogy az építészetileg értékes, klasszicista stílusban épült kastély jelenleg már nem üzemel szállodaként, de a további hasznosítás érdekében az ingatlant kizárólag egyben - a közel 13 hektáros kastélyingatlant beépítetlen telekkel, úttal, berendezési tárgyakkal és eszközökkel együtt - kívánják értékesíteni. Az irányár áfa nélkül 1,25 milliárd forint, az érdeklődők december 6-ig nyújthatnak be ajánlatot. A KHS tulajdonosának, a UPS-nek mintegy egyhektáros üdülőingatlanáért nettó 1,51 milliárd forintot kér az ÁFI. Az Aranyparton lévő, háromcsillagos, négyszáz ágyas Hotel Aranyhidat szintén az eszközökkel és berendezéssel együtt kívánják eladni, a pályázati határidő ennél is december 6-án jár le.
A seregélyesi kastélyt 1821-ben a monarchia pénzügyminisztere, gróf Zichy Ferenc építtette. A családi hagyományok szerint azt követően, hogy Ferenc császár közölte a gróffal, a jövő évi hadgyakorlatok idején Fejér megyei birtokán kíván megszállni. A hatalmas, Székesfehérvártól kilenc kilométerre lévő palotát mindössze nyolc hónap alatt építették fel. A később Zichy-Hadik-kastélyként nyilvántartott épület a második világháború alatt súlyos károkat szenvedett, értékeinek nagy része eltűnt. 1976-ban azonban a kastély parkjában megtaláltak mintegy félezer, rendkívül értékes tárgyat (ékszert, arany- és ezüsttárgyat) rejtő ládát. A ma már védett parkban lévő kastély 1945 után sokáig üresen állt, majd raktárként használták. Helyreállítását 1982-ben kezdte el a Taurus Gumiipari Vállalat, amely üdülőt és oktatási központot alakított ki benne. Az ingatlant 2000-ben nagyrészt hitelből vásárolta meg a jelenleg Kunszt Kázmér és Kunszt Emilné érdekeltségében lévő UPS, amely három évvel később hozta létre a szállodaüzemeltetésre a KHS-t. A társaság kezdetben évről évre növelni tudta árbevételét és eredményesen működött, ám 2008-ban, elsősorban a gazdasági válság következtében csökkent a vendégszám, emelkedtek a működési költségek és szaporodtak kinnlevőségei. Nettó árbevétele ez évben 25 millió forinttal, 69 millióra esett az előző esztendőhöz képest. 2009-ben a helyzet tovább romlott, ám a kegyelemdöfést az időközben többmilliárdos, jelzáloggal terhelt adósságot felhalmozó anyacég bedőlése adta meg. Az utazásszervezéssel is foglalkozó UPS felszámolási eljárása áprilisban indult el.

HOZZÁSZÓLÁSOK