Kiderült: horribilis összeget költ a kormány tanulmányokra

A kormány az elmúlt hónapokban ritka önmérsékletet tanúsított a költségvetés tartalékával kapcsolatban – ám ennek láthatóan vége. Az elmúlt napokban 3,3 milliárd forintot költött el a tartalékból.
Papp Zsolt, 2011. április 28. csütörtök, 11:04
Fotó: Napi.hu

Eddig 810 millió forintjukba került az alkotmány az adófizetőknek - legalább is a kormány erre hivatkozva csapolta meg a "rendkivüli kormányzati intézkedések" 90 milliárd forintos előirányzatát, amely tulajdonképp nem más, mint a költségvetés általános tartaléka. Ezen tartalék a kormány házipénztára, és elvileg a költségvetésbe be nem tervezett előre nem látható kiadások fedezetére szolgál. A 90 milliárdos tartalék hatalmas összeg, erre a célra általában 50-60 milliárd forint közötti összegeket szavazott meg parlament korábban.

A 810 millió forintos alkotmányozási számla java része - 705,4 millió forint - a közigazgatási tárca felügyelete alatt működő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához kerül. Vélhetően ebből az összegből fedezik azt a tájékoztatási kampányt - amire az elmúlt napokban Lázár János, Fidesz frakcióvezető tett utalást. A közigazgatási tárca az alkotmányozásra közvetlenül 98,5 millió forintot kap, míg a Nemzeti Adó és Vámhivatal is 5,9 millióval gazdagodik.

A kormány arról is döntött, hogy 1,5 milliárd forintos közbeszerzési eljárást indít a "2011-14 évekre vonatkozóan a kormányzati döntés-előkészítést megalapozó tanulmánykészítési" és kommunikációs feladatokra. A 2012 utáni kifizetésekre - a kormányhatározat szerint - a tárgyi költségvetésekben kell fedezetett biztosítani - vagyis a 1,5 milliárd forint a négyéves szerződés idei kerete.

Ugyancsak most jelent meg a Magyar Közlönyben az a szerdai hír miszerint a tartalékból a kormány egymilliárd forintot ad a fogászati turizmus fejlesztésére - amit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kezelt turisztikai célelőirányzat kap. A turisztikai alap eredetileg 13,5 milliárd forinttal gazdálkodott - most ezt fejelték meg újabb egy milliárddal.

Költségvetési szempontból ez aprópénz, de visszatérő probléma, hogy a költségvetésben nem rendelkeznek az állami kitüntetések mellé járó borítékok kibéleléséről. Erre a célra a köztársasági elnök hivatal 24,9 millió forintot kap a már megszavazott 282 millió forinton felül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.04.29 18:02

Vagy esteleg lehetséges?
Hogy a tárcák élén álló politikusok nem szakemberei az általuk irányított kormányzati szerveknek. Ezért "tanácsadó" cégeket bérelnek fel hogy igazolják hogy a baromságot a mit kitaláltak azzal jól járnak majd az emberek ha bevezetik!
Azt kellene megvizsgálni hogy a tanácsadó cégek vezetői milyen (rokoni vagy baráti, esetleg üzleti) kapcsolat fűzi a megbízóikhoz, ugyanis nemegyszer született és születik most is elfogulatlan "szakvélemény iromány" .
Vajon miért?
És ez mennyibe kerül?
Ide van írva de ez még csak a felszín!
(Amit egy politikus mond annak vedd a gyökét és oszd el hárommal!)
(Most kezdj el matekozni!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.28 12:40

Most mit nem értesz, a titkosszolgálatoknak kell ez a pénz, hogy legyen miből váltságdijat meg informátorokat stb.. fizetni... ezért kell boriték bélelésre 25 milla , hisz ezzel a jattal bélelik ki a boritékot amit odaadnak az informátornak a turisztikai alap meg a váltságdijakra kell, hogy elengedjék az üdülésből a túszokat ! !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html