A feketepiac visszaszorítása érdekében a jövedéki adó módosítójával korábban kriminalizálták volna a cigaretta adójegyeinek "bespájzolását", ám mivel legális termékről van szó, enyhítettek az elszámolás szigorításán. Így a várható jövedéki adóemelés előtt hatvan nappal már nem lehet nagyobb mennyiségű alacsonyabb adótartalmú cigaretta adójegyet elraktározni, és az adóemelést követő hatvan napon túl már nem lehet alacsonyabb adótartalmú adójegyes cigarettát forgalomba hozni.

Ebben a nagy gyártók lényegében egyetértettek, ám köztudott, hogy a piacon sokan éltek a bespajzolás lehetőségével, ami év végén torzította mind az úgy nevezett MPPC-t (korábban ez volt az irányadó cigaretta-középár, amihez igazították az uniós adótartalmi követelményeket, ezt egy piaci súlyozott ár váltotta fel, amelyet a kapható összes márka árából számolnak), mind pedig a jövedékiadóbevétel-várakozásokat.

A spájzolás változásával hozzányúltak a visszamaradt adójegyek "visszaváltásának" technikájához is, illetve az utána járó adó-visszaigénylés elszámolásához. Mindez a november 1-jei adóváltozások miatt némi bonyodalmat okoz a hatóságoknál, ugyanis nagyobb felelősséget ró az állam a követelmények betartatását felügyelő NAV-ra.

Mostantól több információt kell tartalmaznia az adójegynek, és a korábbi adójegyek már nem kerülhetnek forgalomba, viszont a NAV-nak helyben kell felügyelnie az adójegy felhasználását, és napi jelentést kell készítenie, hogy a gyártó sorszám szerint mettől meddig használt a napi műszakban adójegyet. Mivel korábban nem ez volt a szabály, így kérdéses, mi lesz a november elseje előtt fel nem használt, régi, kevesebb információt tartalmazó adójegyekkel, hiszen azok elszámolása a jelenlegi követelményeknek nem felel meg. Ráadásul a fel nem használás is a régi elszámolással történt.

A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy ezen adójegyek után is vissza lehet igényelni az adót, a gyártási és megsemmisítési költségek megtérítése mellett − ez hat forint, vagyis a gyártó adó-visszaigénylési alapjából ennyit levonnak jegyenként. Ez nem új keletű, a korábbi elszámolási rendszerben is alkalmazták, csak nem a mostani technikával.