Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai árverezőházak egy-egy tétel leütési árára nagyjából megegyezően 20 százalék körüli jutalékot számolnak fel, van, ahol ez sávosan, a tétel értékétől függően változik, de számottevő különbség nincsen. Ezek az adatok minden árverési katalógusban szerepelnek. A beadói oldalon viszont jóval összetettebb a kép, és a beadókat terhelő költségek − néhány kivételtől eltekintve − nem szerepelnek az aukciósházak honlapjain sem. Természetesen nem titkosak, kérdésre elmondják őket, de bizonyos értelemben ez kényes terület, hiszen bármennyire is nem szeretnék hagyni az aukciósházak, hogy a beadók diktáljanak, különlegesen jó műtárgyak esetében egyéni megállapodásokra van lehetőség. Azaz, akinek jó áruja van vagy sokat és rendszeresen ad be, alkupozícióba kerül. Természetesen a legfontosabb a bizalom, amikor valaki arról dönt, hogy hova viszi árvereztetni a műtárgyát, de az áru, főleg a minőségi, mindenkinek kell, a verseny így egy ideje a beadókért folyik.

A BÁV most jelentette be, hogy a beadóktól szedett árverési jutalékot csökkenti, illetve 15 százalékban maximálja. Ezen felül semmilyen egyéb költséget nem számol fel − sem fotózási, sem raktározási, biztosítási vagy keretezési díjat, de nem fizettetik meg azt sem, ha valaki a katalógus címlapján szeretné látni az aukcióra beadott műtárgyat. A beadói jutalékban itt benne van a kisebb restaurálás ára, az ezüsttárgyaknak a tisztítás, polírozás költsége is − egyszóval igyekeznek a beadókra jutó terhet lejjebb szorítani és kiszámíthatóvá tenni.

Beadói jutalékok(százalék)
Abigail Galéria15
BÁV15
Kieselbach Galéria9, 11
Nagyházi Galéria15
Polgár Galéria18
Virág Judit Galéria10+1
Forrás: Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

Az Abigail Galéria is 15 százalékot számol fel árverési jutalékként, de ehhez hozzájárul a fotózás költsége a katalógushoz − ami náluk 10−20 ezer forint között van −, valamint a tisztítás, restaurálás, keretezés. A Nagyházi Galéria is 15 százalékban határozta meg a jutalékot és ők is felszámolnak kezelési költséget, ami a katalógusba kerüléshez szükséges szakértői vizsgálatot, fotózási díjat jelenti, általában 8−25 ezer forint között. A Polgár Galéria a katalógusköltséget a tárgy értékétől függően 3−20 ezer forint között jelöli meg, emellett a jutalék náluk 18 százalék. A Kieselbach Galériánál a kis értékű képeknél a beadói jutalék 11százalék, a nagy értékűeknél 9, ez az alapeset, de lehetőség van ettől eltérő megállapodásra is. A fotózási díj náluk 8−26 ezer forint között mozog. Ők úgy fogalmaznak, hogy a árverés költségei őket, míg a kép árverésre való felkészítése a beadót terheli − szükség esetén javaslatot tesznek átkeretezésre, restaurálásra a festmény jobb eladhatósága érdekében, de ezek finanszírozása a beadó dolga. A Virág Judit Galériánál a beadói oldalt 10+1 százalék terheli − utóbbi a biztosítás díja −, ezen felül vannak az olyan dologi költségek, mint a keretezés, a restaurálás, a fotózás díja − mindezt a beadónak számolják fel, de bekerülési árukra a galéria nem tesz rá külön hasznot.