Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cégbírósági közzététel szerint 2014. október 17-től, hivatalosan szeptember 30-tól működik Mediaworks Hungary Zrt. néven Magyarország egyik legnagyobb médiavállalata, amely átvette a magyarországi Ringier és Axel Springer kiadók érdekeltségeinek jelentős részét. Az új vállalkozás azonban nem frissen alapított cég, azt már 2013. december 3-án létrehozták a fúzió nyélbe ütésére Lumen Hungary Holding Zrt. néven. Ezt ötmillió forint alaptőkével, vagyonkezelésre alapították, tulajdonosa a bécsi székhelyű QDW Beteiligungen AG, amely az osztrák Vienna Capital Partners (VCP) befektetési csoport érdekeltsége. A háromtagú igazgatóságának tagja volt Katona Viktor, Christian Fischer és Lars Anders Rosengren, a VCP-tulajdonosaként ismert befektető, senior partner Heinrich Pecina a felügyelőbizottság egyik tagjaként jelenik meg a társaságban.

Októbertől a Mediaworks Hungary Zrt.-re átkeresztelt, 6,25 milliós jegyzett tőkéjű, fő tevékenységként reklámügynökségi tevékenységet folytató társaság igazgatóságának tagja lett Katona Viktor (vezérigazgató-helyettes) mellett Mihók Attila vezérigazgató (a Népszabadság Zrt. elnök-vezérigazgatója, korábban a Ringier Kft. ügyvezetője is) és Kálmán Erika, a BorsodChem Zrt. egykori vezérigazgató helyettese, kommunikációs vezetője.

A várhatóan 15 milliárd forint feletti éves árbevételű csoportnak 63 médiamárkája van - közte a Nemzeti Sport, a Népszabadság, a Világgazdaság, több megyei lap és női magazin, mint például a Fanny, a Hot!, a Lakáskultúra és konyhai magazinok -, több mint 700 munkavállalóval. A cégcsoport része a Mediaworks Nyomda (volt Ringier Nyomda) is, valamint többségi tulajdonosa a Medialog Zrt. terjesztőcégnek is.

A lapok átvételekor, a kiadó elindulásakor Pecina azt mondta, hogy senkit sem bocsátottak el. Befektetőként célom, hogy Magyarország legnagyobb kiadóvállalatából a legnagyobb céget csináljam - fogalmazott az üzletember. Szavai szerint nincs pontos profitráta-elvárása, de mindenképpen nyereségesnek kell lennie a cégcsoportnak. Nem áll szándékomban a cégcsoportot a jövőben eladni - mondta egy kérdésre válaszul.

Mediaworks Hungary Zrt. tizenkét cég részben vagy egészbeni tulajdonosa. Célunk a cégek számának csökkentése, amilyen gyorsan csak lehetséges - mondta korábban Mihók Attila vezérigazgató.